Každý rok peču na Velikonoce mazanec a ani letos tomu nebude jinak. Na blogu můžete najít recept na celozrnný mazanec, mazanec ze špaldové mouky a také mazanec v bezlepkové verzi. Letos jsem se rozhodla poprvé vyzkoušet mazanec s tvarohem a ovesnými vločkami a musím říct, že chuťově se vážně moc povedl.
Vybrané recepty z mého blogu najdete i na Gusto Academy.
Budeme potřebovat:
- 250 g odtučněného tvarohu
- 100 g špaldové mouky
- 100 g jemných ovesných vloček
- 1 vejce + žloutek na potření
- 3 lžíce třtinového cukru
- hrst rozinek
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžíce citronové šťávy
- mandlové lupínky
- rum
Postup: Rozinky namočíme do rumu a necháme je alespoň 1 hodinu louhovat. Žloutek smícháme s tvarohem, rozinkami, třtinovým cukrem a citronovou šťávou. Z bílku vyšleháme tuhý sníh. Do tvarohové směsi vsypeme špaldovou mouku, ovesné vločky a jedlou sodu s kypřicím práškem. Nakonec opatrně vmícháme sníh a vypracujeme těsto. Pokud by těsto bylo moc hutné, přidejte trošku vody nebo mléka. Na plechu vyloženém pečícím papírem vytvarujte bochánek, nařízněte ho nahoře nožem, potřete žloutkem a posypte mandlovými lupínky. Mazanec pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů 10 minut. Poté teplotu snižte na 160 stupňů a pečte dalších 30 minut.
Dobrou chuť :-)
0 komentářů:
Okomentovat