Budeme potřebovat:
- 300 g špaldové mouky
- 2 žloutky (nejlépe z domácích vajec)
- 60 g přepuštěného másla
- 120 ml rostlinného mléka
- 50 g třtinového cukru
- 20 g droždí
- hrst rozinek (předem namočených ve vodě)
- hrst mandlových plátků
- citronová kůra
- špetka soli
Postup: V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, lžíci třtinového cukru, 1 lžíci mouky a 20 g droždí. Necháme vzejít kvásek. Rozšleháme 2 žloutky, přidáme mouku, cukr a špetku soli. Ke směsi přimícháme hotový kvásek, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a postupně přiléváme mléko. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto. V případě, že je těsto tuhé, přidejte ještě víc mléka. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout. Po vykynutí těsta do něho vmícháme namočené rozinky. Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem. Mazanec posypeme nasekanými plátky mandlí a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 40-45 minut.
Dobrou chuť :-)
Stejně jako Vánočku, letos volím mazanec od Vás! :) Jsem zvědavá na výsledek! :)
OdpovědětVymazatTak držím palce, ať se mazanec povede a ať Vám chutná :-)
VymazatDá se těsto zadělat i v pekárně?
OdpovědětVymazatPekárnu nemám, takže Vám bohužel neporadím. Já bych ale vsadila na klasiku a těsto zadělala ručně :-)
VymazatProsim, muze byt i susene drozdi? Dekuji
OdpovědětVymazatZkušenosti se sušeným droždím nemám, ale můžete to vyzkoušet. Myslím si, že tím nic nepokazíte :-) Já mám raději chuť čerstvého droždí.
VymazatDobrý den....našlehaný bílek na potření je ušlehaný na tu "bílou hmotu" nebo se to jen rozmíchá a natvrdo natře hm...to asi ne? díky!
OdpovědětVymazatDobrý den .. ta tuhá bílá hmota je sníh, tou se mazanec nepotírá :-) Je to stejné, jako třeba u perníčků, ty se taky potírají bílkem. Jenom je vidličkou jemně prošlehejte, nebo promíchejte, aby se spojily a pak mazanec potřete :-)
VymazatOpět vynikající. Přidala jsem ještě pomerančovou kůru ( sušenou )a místo madlí jsem posypala sluneč.semínkama
OdpovědětVymazatMoc děkuji. Mám radost, že Vám mazanec chutnal! :-)
VymazatZdravim. Vcera jsem pekla tento mazanec. Jen jsem nemela ghi a klasicke maslo nepouzivan. Krasne se vydaril i s kokosovym olejem. No a nakonec jsem pekla jeste jeden pro mamku ♡ Moc prima recept. Dekuji ♡♡♡ Aja
OdpovědětVymazatZdravím :-) Jsem ráda, že se Vám mazanec vydařil a hlavně, že Vám chutnal. Děkuji za milý komentář.
Vymazat