Vegetariánská polévka Phở

Nic vás nedostane při chřipce tak rychle na nohy jako extra silná polévka Phở. Kombinace zeleniny, bylinek a koření v jednom vývaru vás vyléčí raz dva. Já jsem do ní navíc přidala i sušenou houbu shiitake (šitake), která posiluje celkovou obranyschopnost organismu proti virovým onemocněním.  Pokud ji neseženete, skvěle poslouží např. i hlíva ústřičná. Základem této polévky je silný a kořeněný vývar, který si můžete i zamrazit na horší časy. Receptů na vegetariánskou polévku Phở je nespočet a každý ji dělá trošku jinak. Já vám dnes ukážu, jak jsem si ji oblíbila já.

Budeme potřebovat (na vývar):

  • 2 oloupané a nakrájené šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 celý pórek (omytý a nakrájený)
  • 2 oloupané a nakrájené mrkve
  • 2 jarní cibulky
  • 1 chilli paprička
  • 80 g čerstvého zázvoru
  • hrst sušených hub shiitake (předem namočených ve vodě)
  • 3 plátky oloupaného pomeranče
  • 1/2 limetky
  • 1 celá skořice
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 5-6 kousků hřebíčku
  • pár kuliček pepře
  • cca 3-4 litry vody

Na polévku: 

  • vývar
  • rýžové nudle
  • čerstvý koriandr
  • pár kapek omáčky TABASCO® Sweet & Spicy
  • hrst předem namočených hub shiitake
  • chilli paprička
  • limetková šťáva
  • hrst jarní cibulky
  • plátky mrkve

Postup: Suroviny na vývar vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen a necháme probublávat cca 1 hodinu. Po hodině vytáhneme z polévky limetku i pomeranč. Pokud bychom to neudělali, vývar by nám zhořkl. Hrnec přikryjeme poklicí a vaříme další dvě hodiny. Jakmile je vývar hotový, přecedíme ho přes plátýnko nebo čistou utěrku. Teprve teď můžeme vývar osolit. Takto připravený vývar můžete rozdělit do uzavíratelných sáčků a zamrazit nebo si rovnou připravit polévku Phở. 

Rýžové nudle uvaříme v osolené vodě. Jakmile budou nudle měkké, scedíme je a propláchneme ve studené vodě. V menším hrnci přivedeme vodu k varu. Přidáme houby shiitake, hrst jarní cibulky a mrkev. Necháme projít varem, ihned stáhneme z plotny a zeleninu zchladíme ve studené vodě.

Do misek naservírujeme rýžové nudle, přidáme spařenou zeleninu, houby a vše zalijeme horkým vývarem. Přidáme čerstvý koriandr, pálivou omáčku a pár kapek limetkové šťávy. Kdo chce, může si do polévky přidat ještě nasekanou chilli papričku.

Dobrou chuť :-)

3 komentářů:

  1. To vypadá zajímavě, ukládám si :) Polévek není nikdy dost :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pracovat dnes v kuchyni, kde chybí základní vybavneí by se mi teda nechtělo. Třeba vařit v kuchyni bez litinové pánve si ani nedovedu představit. Nějak jsem se asi už rozmlsala a nechce se mi nic navíc dělat, jen co je pravda. Je to ale docela škoda, nebudu lhát.

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku