Budeme potřebovat:
- 150 g pohankové mouky
- 150 g jáhlové mouky
- 50 g strouhaného kokosu
- 2 celá vejce
- 200 ml vlažného mléka (použila jsem mandlové)
- 120 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce medu
- 1 BIO vanilkový cukr
- 25 g čerstvého droždí
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- hrst rozinek (předem namočených v amarettu nebo rumu)
- špetka soli
- mandlové lupínky
Postup: V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, 1 lžičku medu, 1 lžíci pohankové mouky, 25 g droždí a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme jedno celé vejce s jedním žloutkem, třemi lžícemi medu a vanilkovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, citronovou kůru a kvásek. Do této směsi postupně vmícháme pohankovou i jáhlovou mouku, strouhaný kokos, rozinky a špetku soli. Ručně nebo pomocí robota vypracujeme těsto. Místu přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu. Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem. Mazanec posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut.
Dobrou chuť :-)
Tak to vypadá náramně, já akorát nahradím mandle vločkami kvůli intoleranci, ale mňam! :) šikulka
OdpovědětVymazatMoc děkuji :-)
VymazatKrása, nemáte někde foto z řezu?
OdpovědětVymazatTo bohužel nemám :-/
Vymazat