Dýňovo-ricottové noky se šalvějovým máslem

S příchodem podzimu se všude objevují dýňové recepty. Tento dýňový recept není rozhodně poslední, který tento podzim připravuji. Polévku dělají všichni a proto jsem se rozhodla pro něco úplně jiného. Dnes si společně uvaříme dýňovo-ricottové noky s parmezánem, které nádherně doplňuje šalvějové máslo. Chuť šalvějového másla je naprosto dokonalá a uchvátí vás svou jednoduchostí. Navrch ještě špetka parmezánu a budete se cítit jako v nebi.

Budeme potřebovat:

  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 1 hrnek ricotty
  • 1/4 hrnku strouhaného parmezánu
  • 2 vejce
  • 3-4 hrnky hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky soli
  • 50 g másla
  • čerstvá šalvěj

Postup: Nejprve si připravíme dýňové pyré. Malou dýni Hokkaidó rozkrojíme napůl a vnitřek vydlabeme. Vydlabanou dýni nakrájíme i se slupkou na větší kusy, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Vše pokapeme trochou olivového oleje a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 35-40 minut. Nemusíte se bát, slupka krásně změkne. Dejte si akorát pozor, aby se Vám dýně nespálila. Jakmile jsou kousky měkké, necháme je vychladnout a poté je vhodíme do mixéru. Dýni rozmixujeme na hladké pyré. 

Rozmixovanou dýni přendáme do misky a přidáme k ní ricottu, strouhaný sýr, vejce, mouku a sůl. Pomocí rukou vypracujeme vláčné a nelepivé těsto. Pokud by se Vám i přesto těsto lepilo na ruce, přidejte ještě trochu mouky. Z těsta vypracujte malý bochánek a rozdělte ho na několik menších kousků. Z každého kousku pak vyválejte pomocí pomoučených rukou válečky a nakrájejte je ostrým nožem na cca 1 cm široké noky. Noky vhoďte do vroucí vody a nechte vařit 1 - 2 minuty. 

Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte k němu nadrobno nakrájené lístky šalvěje. Chvíli vše opékejte a nakonec máslo posolte. Noky před podáváním přelijte šalvějovým máslem, posypte strouhaným parmezánem a máte hotovo.




Dobrou chuť :-)

24 komentářů:

  1. Dýně mě popravdě zatím moc nezaujala ale noky vypadají krásně :) , zkusím ji dát druhou šanci !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohla bych se tě ještě zeptat,jak jsi udělala ty "kolonky nahoře (domů,seznam receptů .....) ? :)

      Vymazat
    2. Musíš si tu šablonu upravit v HTML ;-)

      Vymazat
  2. Vypadá to na úžasnou jednoduchou mňamku bez kudrlinek. Zkoušela jsem nedávno dělat klasické bramborové noky s dýňovým pyré jakože omáčkou a úplně se to neosvědčilo, tohle vypadá líp! (Jo a na dýňovou polévku mi nesahat! :-P )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dýňovou omáčku dělám k těstovinám a je to mňamka :-) Nojo, však já proti dýňové polévce nic nemám, taky mi chutná, ale už je jí všude kolem trošku moc :-D

      Vymazat
  3. Týýjo a prosím tě, kde koupíme tu dýni? :-O Loni jsme sháněli a prostě jsme nesehnali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dýni teď mají snad všude. Já jsem ji kupovala v Globusu, tam jich mají hromady :-D

      Vymazat
  4. Mňam, to vypadá super. Máme několik dýní ze zahrady a už nevíme co s nimi. Děkuju za super tip ! :3
    www.meadelaida.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Noky určitě vyzkoušej. Myslím si, že nebudeš litovat :-)

      Vymazat
  5. Miluju všechno co je z dýně takže 100pro to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  6. Luxusní kombinace! :) Miluji dýně i riccotu!

    OdpovědětVymazat
  7. Jeee dýni a riccotu jsem včera zpracovala na rizoto, kdybych to četla dříve, hned vyzkouším. :) Musím znovu koupit. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na rizoto se taky chystám :-) Tak zkus znova nakoupit a vyzkoušej :-)

      Vymazat
  8. Další tvůj mnou vyzkoušený recept a zase nejde jinak,než chválit.veliká dobrota...:) Jsi moc šikovná.

    OdpovědětVymazat
  9. Jak je velký prosím hrnek v receptu? 250ml? Děkuji

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku