Kuřecí prsa s houbami shiitake a smetanovou omáčkou

Šitake (shiitake) neboli houževnatec jedlý je houba, která pochází z jihovýchodní Asie a traduje se o ní, že je příčinou dlouhověkosti Japonců. Má spoustu léčivých účinků a působí pozitivně na náš imunitní systém. Chuťově bych ji přirovnala k hlívě ústřičné a pokud jste ji nikdy nevyzkoušeli, určitě doporučuji se po ní v obchodě podívat. Skvěle se hodí do smetanových omáček a ozvláštní tak jakékoliv jídlo. K omáčce jsem zvolila celozrnné tagliatelle, které se v ní krásně obalí a nasáknou veškerou její chuť. Na kuřecím masu rozhodně nešetřete. Já kupuji maso v prodejně s farmářskými potravinami, kde prodávají maso přímo z farmy. Chutná úplně jinak, než to, co koupíte běžně v obchodě.

Budeme potřebovat:

  • 2 kuřecí prsa
  • dvě hrsti sušených hub shiitake
  • 200 ml bílého vína 
  • 20 g přepuštěného másla
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 250 ml sójové smetany
  • čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu
  • sůl, mletý pepř

Postup: Kuřecí prsa osolte a opepřete z obou stran. Rozpalte pánev, rozehřejte na ní máslo a opečte na něm kuřecí prsa. Opékejte dozlatova 10 minut a pravidelně je otáčejte. Hotové maso vyndejte a uložte ho na teplé místo. Do pánve nalijte bílé víno, nechte ho odpařit a poté přidejte vývar. Obsah pánve svařte na polovinu, přidejte shiitake a sójovou smetanu. Vařte dalších 10 minut, dokud nebudou houby měkké. Nakonec omáčku dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Omáčku smíchejte s uvařenými těstovinami, rozdělte na talíře a navrch položte kuřecí prsa. 

Dobrou chuť :-)

9 komentářů:

  1. Bože, to vypadá skvěle! :D Jako všechny tvoje jídla.
    the-biggestfear.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. no tak to vyzerá úžasne ! milujem kuracie prsia na všetky spôsoby :)
    http://thecolorfulthoughts.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. vyzerá to chutne, huby veľmi nemusím, ale skúsim a možno zmením názor :)
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Určitě vyzkoušej a snad Ti budou chutnat :-)

      Vymazat
  4. Já miluji prakticky jakékoli maso, ale stejně to u mě asi na plné čáře vyhrává zejména kuřecí. Občas si s manželem dáváme hovězí, ale to opravdu výjimečně, jako takovou oslavu. Většinou si k tomu dáme i sklenku nealkoholického vína pro zpříjemnění atmosféry. Ze začátku jsem si sice nebyla jistá, jak vybrat nealkoholické víno, ale po pár přešlapech jsem se konečně trefila.

    OdpovědětVymazat
  5. Já kuřecí prsa většinou marinuji do exotičtějších marinád, které jim podle mě dodají tu správnou chuť. Často používám kurkumu, limetku, chilli papričky nebo kari. Je ale pravda, že když ho budete chtít grilovat, může to být někdy těžší. Stačí, ale když máte správné grilovací nářadí a vše půjde jako po másle.

    OdpovědětVymazat
  6. My třeba máme doma už nějaký ten pátek kvlaitní steakové nože a s nimi je to v kuchyni naprosto jiná podívaná. Já si tak moc užívám třeba toho, že si tam můžu dělat co chci. Manžel byl prvně proti, ale pak pochopil, že to je potřebné.

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku