Hlíva ústřičná s mrkvovo-celerovým pyré

O hlívě se tvrdí, že je zázrakem přírodní medicíny. Roste převážně na listnatých stromech, ze kterých si bere živiny a ty pak pomáhají našemu organismu. Pokud zrovna nebydlíte v bytě, ale někde v domečku se zahrádkou, můžete vypěstovat hlívu i sami doma nebo si ji koupit jednoduše v obchodě. Já osobně dávám přednost té druhé variantě. V kuchyni má hlíva obrovské využití. Určitě znáte recepty na hlívový guláš nebo na faleškou dršťkovou polévku. Dnes si ale připravíme hlívu s rýžovou smetanou a jako přílohu jsem zvolila mrkvovo-celerové pyré. Chuť hlívy a sladkého pyré se krásně doplňují.

Budeme potřebovat (na 2 porce): 

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 1 větší celer
  • 3 velké mrkve
  • 1 kostka BIO zeleninového bujonu Würzl
  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje
  • 100 ml rýžového krému na vaření a pečení (používám Isola BIO)
  • sůl

Postup: Celer a mrkev očistíme, nakrájíme na větší kousky a vhodíme do hrnce. Přidáme vodu, zeleninový bujon a vaříme doměkka. Množství vody záleží na tom, jakou konzistenci pyré chcete máte rádi. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme na krájenou hlívu a necháme cca 10 minut restovat. Nakonec vmícháme rýžový krém, osolíme a dusíme dalších cca 5 minut. Jakmile je zelenina uvařená, ponorným mixérem ji rozmixujeme na hladké pyré a případně ještě dosolíme. Podáváme s hlívou a rýžovým krémem. 

Dobrou chuť :-)

2 komentářů:

  1. Ahoj, vadi moc, kdyz nemam ten ryzovy krem? Cim ho nahradit? Priznam se, ze ho vubec neznam. Kristyna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, rýžový krém tam mám proto, že se snažím omezovat mléčné výrobky. Klidně tam ale můžeš dát třeba smetanu, ta je konzistencí stejná jako ten rýžový krém :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku