Taky si říkáte, co je ten zázračný Matcha Tea vlastně zač? Matcha je velmi specifický druh zeleného čaje, který vznikl před více než 800 lety. Z počátku byl užíván převážně buddhistickými mistry a samuraji, až teprve před nedávnem se začal konzumovat i v Evropě. Čaj je velmi jemný a sytě zelený, protože se připravuje z mladých čajových lístků bez stvolů. Listy se nejprve suší a potom melou na pomalu se otáčejících kamenných mlýnech. Díky tomuto šetrnému zpracování si Matcha zachovává celou řadu prospěšných vitaminů, minerálů a zejména antioxidantů, jejichž obsah je oproti běžným zeleným čajům stonásobný.
Matcha Tea ale nemusíte jen pít. Dá se z něj připravit spousta zajímavých a zdravých receptů, o čemž ostatně svědčí i tahle kuchařka.
Autorkou knihy je Joanna Farrow, která se profesionálně věnuje psaní o jídle, foodstylingu a je známá také svým talentem pro vymýšlení nových receptů a dekorací. Pracuje jako novinářka na volné noze, přičemž píše mimo jiné i pro magazín BBC Good Food.
Kuchařka je rozdělena do několika kategorií: smoothie a snídaně, hlavní chody, saláty a přílohy, dezerty a dorty, sladké radosti, čaje&džusy a koktejly.
Musím říct, že z kuchařky jsem opravdu nadšená. Líbí se mi hlavně originalita a nápaditost receptů. No řekněte, napadlo by vás připravit např. Matcha majonézu, müsli nebo koblížky? Všechny recepty jsou navíc velmi jednoduché a jejich příprava vám nezabere více než půl hodinky. Už jsem si v kuchařce vyhlídla i pár receptů, které budu muset rozhodně vyzkoušet. Třeba takové "máslové tagliatelle s matcha sýrem" nebo "matcha popcorn" ... to musí být dobrota! Jako bonus na vás na každé straně kuchařky čeká spousta nádherných a barevných fotek, které nenechají vaše chuťové buňky chvilku v klidu. Tuhle kuchařku doporučuji všem milovníkům zeleného čaje a nejen jim :-)
Kniha vyšla v nakladatelství Omega a koupíte ji např. ZDE nebo v e-shopu Knihy Dobrovský.
0 komentářů:
Okomentovat