Vánoční hrachová polévka

Tradiční vánoční polévka se vaří v každé rodině jinak. Kdysi se vařila buď z luštěnin (hrách, fazole, čočka), aby se rozrůstal majetek, z hub (houby nahrazovaly v postním období maso) nebo z ryb. U nás doma dodržujeme tradici a připravujeme sváteční hrachovou polévku. Tu vůni česneku a majoránky prostě miluji.

Budeme potřebovat (pro 2 osoby): 

  • 150 g žlutého loupaného půleného hrachu
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká mrkev
  • přepuštěné máslo
  • zeleninový vývar
  • sušená majoránka
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka (na ozdobu)

Postup: Výhodou loupaného půleného hrachu je to, že se nemusí předem namáčet. Hrách tedy vsypeme do hrnce, propláchneme ho studenou vodou, zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme ho doměkka. Na pánvi s přepuštěným máslem orestujeme najemno nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli. Orestovanou mrkev i s cibulí vmícháme do uvařeného hrachu. Přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Já hrachovou polévku nezahušťuji. Pokud by se vám ale zdála moc řídká, odeberte část polévky, rozmixujte ji tyčovým mixérem a vraťte ji zpět do hrnce. Polévku před podáváním ozdobte petrželkou a chlebovými krutony.

Dobrou chuť :-)

0 komentářů:

Okomentovat

 

Koupit kuchařku

mytaste.cz

myTaste.cz