Mrkvová polévka s arašídovým máslem

Když venku prší a je chladno, pouštím se do vaření hustých zeleninových polévek. Taková polévka vás nejen zasytí, ale i hezky zahřeje. Tentokrát jsem doma měla přebytek mrkve a proto jsem se rozhodla ji zužitkovat v polévce. Aby byla polévka krásně krémová a měla tu správnou chuť, přidávám do ní na závěr ještě lžíci arašídového másla. Samozřejmě nesmí chybět ani zázvor, kari a špetka chilli :-)

Budeme potřebovat (pro 4 osoby):

  • 500 g mrkve
  • 2-3 brambory
  • 1 středně velká cibule
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce arašídového másla
  • řepkový olej
  • kousek čerstvého zázvoru
  • mleté kari
  • mleté chilli
  • sůl
  • hladkolistá petrželka (na ozdobu)

Postup: V hrnci rozehřejeme řepkový olej, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, rozetřený česnek a vše necháme chvilku restovat. Mrkev a brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na větší kusy. Mrkev i brambory vsypeme do hrnce, přidáme kari, kousek zázvoru, vše zalijeme vývarem a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny. Jakmile je zelenina měkká, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Do ještě teplé polévky vmícháme arašídové máslo a ochutíme ji solí a mletým chilli. Před podáváním polévku ozdobíme nasekanou petrželkou a chlebovými krutony.

Dobrou chuť :-)

8 komentářů:

  1. Arašídové máslo v nadpisu, v seznamu surovin, ale v postupu jej již nenacházím. ☺️

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavá kombinace, ale může to být dobré.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. polievku určite vyskúšam, jedla som raz takú a bola neskutočna! :-)
    sweetspottybanana

    OdpovědětVymazat
  4. Tak kombinaci mrkve a arašídového másla si nedovedu představit :) ale věřím, že to může chutnat skvěle!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku

mytaste.cz

myTaste.cz