Vanilkové ovesné mléko s kurkumou

Výroba domácího rostlinného mléka je velice jednoduchá. Na blogu najdete recept na mléko konopné, ořechové se zeleným čajem Matcha, mandlové s borůvkami a nyní mezi ně přidám i mléko ovesné. Chystala jsem se na něj už dlouho a teď přišel ten správný čas. Přidala jsem do něj kurkumu, která má nejen krásně žlutou barvu, ale je zároveň i léčivá. Posiluje imunitu, zlepšuje zažívání a podporuje celkovou regeneraci organismu. Z ovesného mléka si můžete připravit výborné latté, přidat ho do domácí granoly nebo ho zkrátka popíjet jen tak.

Láhev Kilner s klipem a sklenice jsou z e-shopu BubuDrinks.cz.

Budeme potřebovat:

  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 2-3 hrnky vody (podle požadované hustoty)
  • lžička kurkumy
  • vanilkový lusk
  • gáza nebo jemné sítko

Postup: Vločky nasypte do větší mísy, zalijte je čistou vodu tak, aby byly ponořené a nechte je nejlépe přes noc namáčet. Druhý den vodu slijte, vločky propláchněte a přendejte je do mixéru. Přidejte 2 hrnky čisté vody a vše rozmixujte dohladka. Pokud chcete mít mléko tekutější, přidejte o jeden hrnek vody více. Rozmixovanou tekutinu přeceďte přes gázu nebo jemné sítko. Po zcezení vám zůstane pouze čisté ovesné mléko. Do ovesného mléka přidejte vnitřek vanilkového lusku, kurkumu a podle chuti můžete přidat i trošku třtinového cukru. Hotové mléko vlijte do uzavíratelné nádoby, protřepejte a skladujte v lednici.





Na zdraví :-)

6 komentářů:

  1. Zlaté mléko také dělám, jen mandlové.. Ovesné ale taky musím zkusit :) Jinak - kam se dává kurkuma, je dobré přidat i špetičku pepře, umocňuje účinky kurkumy a vzájemně se doplňují ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím, z kolika gramů vloček mléko děláš? A na kolik ml mléka to vyjde? Stací mi odhady :)
    A jeste jeden dotaz - opravdu po noci, kdy byly vlocky namocene, tu vodu vylijes? Setkala jsem se s recepty, kde rovnou mixovaly...Moc děkuju za odpovědi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je to cca 100 g vloček a vyjde z toho odhadem 850 ml mléka. Ale musíš si vyzkoušet svůj vlastní poměr. Někdo má rád hustější konzistenci, někdo zase ne. S tou vodou záleží na tobě. Zkoušela jsem obě varianty a víc mi chutná, když doplním novou vodu. Ona ta voda, ve které se vločky namáčely je taková "slizká" a není chuťově moc dobrá. Proto ji vylévám :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku