Domácí kokosové máslo

V poslední době jsem si oblíbila kokosové máslo. Přidávám ho do sladkých raw dezertů, do kaší, smoothies nebo jím můžete nahradit dokonce i smetanu do kávy. Rozmixované čerstvé máslo je krásně tekuté (viz.foto) a má typickou kokosovou vůni. Po ztuhnutí je velmi tvrdé, díky vysokému množství kokosového oleje. Máslo si můžete samozřejmě koupit i v obchodě. Já vám ale dnes ukážu, že je snadné vyrobit si ho i doma. Základem pro výrobu je samozřejmě kokos, ale také výkonný mixér. Já osobně používám food processor od KitchenAid, který zvládne dokonale rozmixovat třeba i ořechy.

Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 1 lžíce kokosového oleje

Postup: Kokos vsypte do food processoru nebo do mixéru, přidejte lžíci kokosového oleje a začněte ho mixovat na nejvyšší rychlost. Občas mixér zastavte a seškrábněte ze stěn usazený kokos. Z kokosu se bude postupně uvolňovat tuk a začne se tvořit hladký krém. Buďte trpěliví, příprava dokonale rozmixovaného másla trvá cca 15-20 minut. Hotové máslo přendejte do sklenice a uchovávejte ho v lednici.



Dobrou chuť :-)

4 komentářů:

  1. Kokosový olej miluji na odličovaná, ale máslo to slyším prvně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má to podobnou chuť jako kokosový olej, akorát jinou konzistenci. Ráda ho přidávám třeba do kari nebo do thajských omáček :-) Určitě vyzkoušej.

      Vymazat
  2. Tak tento recept ma veľmi potešil, už sa teším, ako ho vyskúšam!:)

    Saja Frey blog

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku