Datlové řezy s ovesnými vločkami

Konečně jsem se pustila do přípravy datlových řezů. Chystala jsem se na ně už hodně dlouho, ale pokaždé mi doma došla zásoba datlí :-) Tenhle neskutečně jednoduchý dezert nejen že skvěle chutná, ale navíc i hezky vypadá. Datle jsou přirozeně sladké a proto už do těsta nemusíte přidávat žádný další cukr. Konzistence těsta je podobná tomu na cheesecake, stačí jen spojit ovesné vločky s celozrnnou moukou, kokosovým olejem a máte hotovo.

Budeme potřebovat (na formu o velikosti 20 x 20 cm):

  • 1 a 3/4 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek celozrnné hladké mouky
  • 3/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 a 1/2 hrnku sušených datlí
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžička kypřícího prášku

Postup: Datle vsypte do mixéru, přidejte hrnek vody, citronovou šťávu a vše rozmixujte dokonale na hladkou pastu. V míse smíchejte ovesné vločky, celozrnnou mouku, kypřící prášek, přidejte kokosový olej a pomocí rukou ho zapracujete tak, aby se všechny suroviny propojily. Pokud máte rádi sladší těsto, můžete do něj přidat i trochu třtinového nebo kokosového cukru. Polovinu těsta nasypte na dno formy a pořádně ji utlačte. Na těsto navrstvěte datlovou pastu a rozetřete ji po celé ploše těsta. Na datlovou pastu vsypte druhou polovinu těsta a znovu vše utlačte a uhlaďte do všech stran. Formu vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 50-55 minut. Upečené a vychladlé datlové řezy vložte do lednice a nechte je přes noc ztuhnout.

Dobrou chuť :-)

6 komentářů:

  1. ahoj, dělám hodně podobně a přijde mi lepší si to těsto rozválet nebo rozmačkat ve formě na pečícím papíru a vydělat a pak znova dát papír a udělat spodní vrstvu, datle se dají nahradit (mám nejoblíbenější) malinama rozmačkanýma s cukrem nebo jakoukoliv marmeládou a na to přenesu jen ten první rozválený plát... ;-) Přijde mi to jako takové vylepšení

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip, vyzkouším :-) Ty maliny jsem kdysi zkoušela taky, přidala jsem ještě chia a udělala takovou marmeládu :-)

      Vymazat
  2. Jupííí. Můj druhý dezert, který umím. A druhý od tebe. A povedlo se mi to napoprvé :-D Díky! Je to výborné. Velmi sladké, chutné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost, že Ti řezy chutnají a že se povedly :-) Děkuji za milý komentář.

      Vymazat
  3. Ahoj :) chtěla jsem se zeptat jestli jdr kokodový olej zaměnit s rozpuštěným kokosovým máslem? Pořád nechápu ten rozdíl :D
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, kokosový olej a kokosové máslo jsou dvě rozdílné suroviny. Hlavně mají úplně jinou konzistenci :-) Kokosový olej se získává lisováním dužiny a kokosové máslo se vyrábí mletím kokosového jádra. Proto má takovou krémovou konzistenci. Kokosové máslo je dobré použít třeba do kari nebo omáček, kdežto olej je prostě olej :-) Hele, mrkni na můj recept na kokosové máslo http://cookingwithsusa.blogspot.cz/2016/11/domaci-kokosove-maslo.html .. je to úplně něco jiného :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku