Co vám výživoví poradci neříkají?

Dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na knihu, která slibuje, že po jejím přečtení toho budete vědět o stravě a hubnutí víc, než průměrný český výživový poradce. A protože je můj blog zaměřen hlavně na zdravou výživu, je jasné, že jsem si ji rozhodně nemohla nechat ujít.

Knihu s názvem "Co vám výživoví poradci neříkají (protože to nevědí)" sepsali Pavel Walek a Josef Tóth. Autoři ve své knize tvrdí, že kurz výživového poradce absolvuje prakticky kdokoliv, kdo se na něj přihlásí. Následně už stačí si jen odsedět pár hodin přednášek a úspěšně napsat jednoduchý test. A právě sledování nesmyslných výroků a praktik různých "poradců" je vedlo k sepsání této knihy.



PROČ JSME TLUSTÍ A NEMOCNÍ?

Moderní svět se dlouhodobě potýká s narůstající mírou nadváhy a obezity, což s sebou nese spoustu dalších negativních zdravotních dopadů. Pokud chcete zhubnout a zlepšit své celkové zdraví, je velice důležité pochopení této problematiky. A právě na tuto problematiku je zaměřena první část knihy, kde jsou vysvětleny hlavní příčiny vzniku nadváhy, obezity a civilizačních nemocí u současné populace. Viníků je celá řada. Může za to hlavně sedavý způsob života, množství & kvalita spánku, přejídání, stres atd. Zajímá vás, jak proti těmto negativním vlivům bojovat? V knize se to dozvíte :-)

MAKROŽIVINY A MIKROŽIVINY

V této kapitole najdete jednoduché a užitečné shrnutí důležitých informací o tucích, bílkovinách, sacharidech a pitném režimu. Naučíte se, jak vypočítat kalorický příjem, dozvíte se, kolik vody byste měli vypít nebo kolik bílkovin by mělo obsahovat jedno jídlo. Velmi se mi v této části líbí srovnání různých druhů sladidel (přírodní cukry, sirupy, med, umělá sladidla apod.). Moc mě těší, že stévie, kterou používám nejčastěji, se jeví jako nejlepší náhrada za klasická kalorická sladidla. Samostatná část je také věnována zázračnému rybímu oleji a jeho pozitivním účinkům.

OBECNĚ O VÝŽIVĚ A HUBNUTÍ

Víte, že diety ve skutečnosti nefungují? V této kapitole vám autoři jednou provždy vysvětlí, proč všechny snahy o držení diet dopadají fiaskem. Dozvíte se, jak zvládnout záchvaty přejídání, kolikrát denně bychom měli jíst nebo zda je nutné snídat.


POHYBOVÁ AKTIVITA

Pro úspěšné hubnutí je velice důležitá také fyzická aktivita, ať už cvičíte doma nebo v posilovně. V knize se dozvíte vše o velice diskutovaném tématu - kardio tréninku nebo také o tom, proč se ženy musí přestat bát silového tréninku.

ČASTO KLADENÉ DOTAZY

Jak na chutě během menstruace? Jak na efektivní hubnutí problematických partií? Jak se zbavit celulitidy? Odpovědi na všechny tyto otázky najdete právě v této kapitole.

KONTROVERZNÍ TÉMATA

Ve světě fitness a zdravého životního stylu existuje řada témat, ohledně kterých neustále probíhají poměrně vyhrocené diskuze. Proto se autoři knihy rozhodli zaměřit na několik témat a uvést je na pravou míru. Dozvíte se tak, zda způsobuje (červené) maso rakovinu, zda bychom měli pít mléko, jestli je citlivost na lepek skutečná nebo proč je detoxikace jeden velký podvod.

RECEPTY

Na konci knihy najdete také 30 receptů, které mají za úkol dokázat, že jíst zdravě a chutně je velice jednoduché. K samotným receptům nemám žádnou výhradu. Pokud bych ale vydala knihu, rozhodně bych si dala záležet i na tom, jak jídla na fotkách vypadají. Chápu, že recepty nebyly hlavním cílem knihy, ovšem výsledné fotografie jídel trochu kazí celkový dojem.

HODNOCENÍ

Když se mi kniha dostala do ruky, bála jsem se, že v ní bude spousta odborných a nudných informací, díky kterým mě čtení za chvilku přestane bavit. Byla jsem ale mile překvapená. Kniha je napsána velmi jednoduchým stylem, kterému porozumí i úplný lajk. Veškeré názory jsou podloženy více než 250 klinickými studiemi, které jsou uvedeny u každé kapitoly. Jak autoři na začátku uvádí, kniha není neomylná. Výživa je totiž odvětví, které se neustále vyvíjí. Proto se mi líbí, že kniha nic nevnucuje. Každý si z informací může odnést to, co je pro něho důležité. Pokud tedy tápete v oblasti hubnutí, nebo držíte celý život nesmyslné diety a chtěli byste porozumět zdravé výživě, rozhodně si knihu kupte. Určitě se vyplatí si ji přečíst.

Pokud Vás kniha zaujala, můžete si ji koupit např. zde: http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-co-vam-vyzivovi-poradci-nerikaji-673735.html


7 komentářů:

  1. Děkuji za tuhle recenzi!
    Chtěla jsem si udělat radost kvalitní kuchařkou/knihou o zdravé výživě a tento titul mi samozřejmě neunikl. Bála jsem se, že to bude jen "další kniha obrázků a velkých nadpisů", tak že jsem ráda názor někoho, kdo ji doopravdy četl. :):) Měj se hezky!
    Pokud mi to nebudeš mít za zlé, chtěla bych tě touto formou ještě pozvat k sobě na blog, kde právě probíhá
    Give Away o Zdravý balíček. Podle mě je o co stát. :) Š

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Jsem ráda, že ti recenze líbí. Já jsem čekala nudnou knihu plnou odborných výrazů, ale jak jsem psala v článku, mile mě překvapila :-)

      Vymazat
  2. Mně by naopak odborné věci vůbec nevadily. Pokud by to tedy nebylo jen o termínech! To pak jde spíše o samostudium.. :) :D Nemáš vůbec zač! :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je pěkné shrnutí!:) Hezky jsi nastínila, co od knihy můžem čekat. Pokud by někoho zajímaly naopak podrobnější informace, tak si dovolím odkázat sem: http://www.healthmatters.cz/2016/05/15/recenze-kniha-s-rybou-aneb-co-vam-vyzivovi-poradci-nerikaji-protoze-to-nevedi/

    OdpovědětVymazat
  4. Knížce dávám 10/10! :-)

    Pokud by někdo chtěl další tipy na fitness knížky, můžete se podívat na náš článek: https://www.svetfitness.cz/clanek/nejlepsi-fitness-knihy//

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je výborná knížka. Před pár měsíci jsem ji měla půjčenou od jedné kamarádky. Donutila mě k tomu, abych konečně víc přemýšlela nad tím, co jím. Díky tomu jsem například hodně omezila rafinované cukry, protože právě ty jsou pro tělo vyloženě jed. K tomuto kroku mě ale mimo jiné donutila i jiná věc, konkrétně můj strach z cukrovky.

    OdpovědětVymazat
  6. Za mě je hubnutí o tom správně nakombinovat pohyb a jídlo. A to i v případě, že se člověk hýbe. Výdej musí být prostě větší než příjem. A to stačí posilování s vlastní vahou jako kliky, dřepy a podobně. Já teď experimentuji i se stravou. Hodně mě baví QNT spalovace tuku, ty dokážou vysloveně zázraky, když potřebuji trochu shodit. :)

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku