Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou

Na dovolené v Paříži jsem si zamilovala jejich slané koláče neboli quiche, které se prodávaly na každém rohu. Na těchto koláčích je úžasné to, že si je můžete připravit v podstatě s čímkoliv, co máte rádi. Já jsem pro dnešek zvolila karamelizovanou cibulku. Její sladká chuť ve spojení s fíkovým balzamikovým krémem je prostě neodolatelná. Koláč zmizel rychlostí blesku a proto doporučuji upéct ho rovnou z dvojité dávky.

Budeme potřebovat:

  • 300 g špaldové mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 180 ml vlažné vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta
  • 4 červené cibule
  • 4 vejce
  • 50 ml mléka
  • sůl

Postup: Do mísy nalijeme vodu, přidáme droždí a trochu cukru. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut stát. Po 10ti minutách do kvásku vsypeme mouku, sůl a přidáme lžíci olivového oleje. Vypracujeme hladké těsto a vytvoříme bochánek. Ten necháme v míse, přikryjeme ji utěrkou a opět necháme cca 30 minut odpočinout. Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku. Na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, přidáme cibuli nakrájenou na plátky a necháme ji restovat. Jakmile začne cibule hnědnout, přidáme třtinový cukr, balzamikový krém a restujeme cca 5 minut, dokud nezačne cukr karamelizovat. Cibuli odstavíme z plotny. Vykynuté těsto rukou vtlačíme do vymyzané koláčové formy a prsty vytvarujeme okraje. Na těsto rozprostřeme zkaramelizovanou cibuli. Vejce rozšleháme s mlékem, osolíme a vlijeme na koláč. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů, cca 20 minut.



Dobrou chuť :-)

4 komentářů:

  1. Včera jsem se vrátila z Paříže a objevila tento recept :D Quiche už jsem také pekla, ze špaldové mouky je základ koláče vynikající! S karamelizovanou cibulkou určitě vyzkouším! Díky za inspiraci a hezký den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, já bych se tam zase hned vrátila. Taky jsem tam ujížděla na Croque Monsieur, na ten se taky chystám :-) Karamelizovaná cibulka je vynikající, tak doufám, že Ti bude chutnat :-)

      Vymazat
  2. Croque Monsieur je docela bomba :D Ale za zkoušku by to stálo a za víkendové zhřešení také :D

    OdpovědětVymazat

 

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři