Pohankové krekry

Poslední dobou jsem si oblíbila pohankovou mouku. Má výbornou chuť a je přirozeně bezlepková. Používám ji na zahuštění omáček a polévek. Co ale miluji nejvíc, jsou pohankové krekry. Posypat si je můžete svým oblíbeným kořením nebo různými semínky a jako chroupání k vínu jsou ideální.

Budeme potřebovat:

  • 150 g pohankové mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 70 g přepuštěného másla
  • 50 ml mléka
  • 1 žloutek
  • hrubozrnná mořská sůl
  • sezamová a lněná semínka

Postup: Mouku smícháme s rozpuštěným máslem a mlékem. Vypracujeme hladké těsto, které se nám nebude lepit na ruce. Z těsta vytvoříme bochánek a rozdělíme ho na dvě části. Z obou částí vyválíme cca 0,5 cm tlustou placku, ze které pak vykrajujeme požadované tvary. Vykrojené těsto naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme ho rozšlehaným žloutkem. Na závěr krekry posypeme hrubozrnnou solí a semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 15 minut. 

Dobrou chuť :-)

21 komentářů:

  1. Mužu dát místo přepuštěného másla, které rovnou koupim, tak klasicke máslo, které rozpustím v rendlíku? Jinak vypadaji božsky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě může být i klasické rozpuštěné máslo :-) A děkuji.

      Vymazat
  2. Recept ukládám do záložek :) Určo vyzkouším. Hlavně už si musím koupit tu špaldovou mouku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špaldovou mám doma pořád .. bez ní už nepeču :-)

      Vymazat
  3. Vypadají naprosto fantasticky :) mnaam :)
    Ještě jsem nic z pohankové ani špaldové mouky nezkoušela, musím to napravit :)

    Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Pohanková a špaldová mouka jsou chuťově mnohem lepší než klasická obyčejná mouka. Určitě doporučuji vyzkoušet :-)

      Vymazat
  4. V sobotu je 100% upeču, díky za inspiraci! :)

    OdpovědětVymazat
  5. jé mám jen jáhlovou a kukuřičnou mouku..To asi není to pravé :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš to zkusit, ale obávám se, že to asi nebude držet pohromadě :-/

      Vymazat
  6. A čím nahradit špaldovou mouku aby to bylo bezlepkové?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakoukoliv jinou bezlepkovou moukou. Můžete udělat jen pohankové krekry.

      Vymazat
    2. Díky. Š.

      Vymazat
  7. Jsou naprosto výborné!!! Zapojila jsem svoje malé pomocnice, spokojenost na všech frontách :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu :-) Jsem ráda, že chutnaly :-)

      Vymazat
  8. vypadají úžasně:) přemýšlím, že je udělám...jen nevím ta mouka pohanková i špaldová je lepší hrubá nebo hladká? díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Pohankovou mouku používám hladkou a špaldovou mouku kupuji celozrnnou jemně mletou :-)

      Vymazat
  9. Dobry den, jak dlouho vydrzi porad cerstve a dobre? Dekuji za odpoved. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, bohužel to nemám vyzkoušeno. U nás vždy zmizí ještě tentýž den. Ale vzhledem k tomu, že krekry obsahují máslo a mléko, doporučuji je spotřebovat co nejdřív :-)

      Vymazat

 

Archiv blogu

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři