Losos s rizotem z pečených paprik a sektem Madl von den Weissen Brut

V předchozím článku (zde) jsem vám ukázala, jak se dá spárovat šumivé víno s dezertem. Dnes jsem připravila hlavní chod, ke kterému se také báječně hodí šumivé víno. Opět je to sekt z e-shopu Vychutnavej.cz. Konkrétně se jedná o jemný, kořenitý Madl-Sekt von den Weissen Brut, který je ze 100% tvořený Ryzlinkem Vlašským. Sekt je výborný jako aperitiv, velmi vhodný k vepřovému masu nebo k lososu. A právě na přípravu lososa se můžete inspirovat mým receptem.

Suroviny:

  • 2 porce lososa
  • 250 g rýže arborio
  • 3 červené papriky
  • 1 střední cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 15 g másla (+ 15 g do rizota)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • parmazán
  • 1 citron
  • sezamová semínka
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup: Papriky omyjte, vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Pečte až do částečného zčernání cca 20 minut. Poté papriky přendejte do igelitového sáčku nebo a nechte je zapařit. Hotové papriky stáhněte ze slupky, zbavte semínek a nakrájejte je nadrobno.

Z citronu si vymačkáme šťávu. Přidáme pár lžic olivového oleje a sůl. Připravenou směsí potřeme lososa, posypeme sezamovými semínky a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů cca 15 minut.

Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte máslo s trochou olivového oleje a orestujte cibuli. K cibuli vsypte rýži a za stálého míchání restujte dalších 5 minut. K rýži přidávejte postupně vývar a pomalu vařte, dokud se všechen vývar neabsorbuje. Ve chvíli, kdy je rýže uvařená na skus, přidejte máslo a nakrájené papriky. Rizoto ochuťte solí, pepřem a nakonec přidejte nastrouhaný parmazán.

Hotové rizoto podávejte s upečeným lososem a sektem ve sklenici na bílé víno při teplotě 8-9 °C.


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Wygląda to super. Pozdrawiam.

Anonymní řekl(a)...

Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

Okomentovat

 

Koupit kuchařku