Ovesná linecká kolečka s čokoládou

Jaké by to byly Vánoce bez lineckého cukroví. Minulý rok jsem ho pekla ze špaldové mouky (recept zde) a letos jsem se rozhodla trošku zaexperimentovat a připravit linecké z ovesných vloček. Jsem moc ráda, že se mi cukroví povedlo a že s vámi mohu sdílet tento recept. Základ tvoří samozřejmě ovesné vločky, které jsem doplnila o bezlepkovou čirokovou mouku. Čiroková mouka je tmavá, proto mají hotová linecká kolečka tmavou barvu. Pokud mouku nemáte, můžete ji nahradit jakoukoliv jinou moukou - např. pohankovou, špaldovou nebo klasickou bílou.

Budeme potřebovat (na 2 plechy): 

  • 150 g ovesných vloček (můžete použít i bezlepkové)
  • 100 g čirokové mouky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce medu 
  • 100 g kokosového oleje
  • marmeláda (nejlépe bez cukru)
  • vysokoprocentní hořká čokoláda
  • lyofilizované maliny (na ozdobu)

Postup: Vločky nasypte do mixéru a rozmixujte je na hladkou ovesnou mouku. Ovesnou mouku vsypte do mísy, přidejte čirokovou mouku, vejce, med, rozpuštěný kokosový olej a vypracujte těsto. Pokud by se vám těsto ještě drolilo, přidejte kokosový olej nebo pár lžic vody. S těstem se pracuje trochu jinak, než s klasickým těstem na linecké, proto je potřeba si s jeho konzistencí trošku pohrát. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho cca na 1 hodinu odpočinout v lednici. 

Těsto vyválejte mezi dvěma potravinářskými fóliemi a poté z něj vykrajujte kolečka. Kolečka vyskládejte vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 5-7 minut. Upečená kolečka namáčejte v rozpuštěné hořké čokoládě a ihned posypte lyofilizovanými malinami. Jakmile čokoláda ztuhne, namažte kolečka marmeládou a slepte.



Dobrou chuť :-)

2 komentářů:

  1. Prosím poraďte, čím mohu nahradit cirokovou mouku? Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, je to napsáno v popisku - můžete použít jakoukoliv jinou mouku, např. pohankovou, špaldovou nebo klasickou bílou :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku