Budeme potřebovat:
- 3 hrnky hladké špaldové mouky (1 hrnek = 250ml)
- 1,5 hrnku vlažné vody
- 1 lžička sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého kmínu
- hrst slunečnicových semínek + na posypání
Postup: Do mísy vsypeme všechny suroviny na těsto a vše dobře promícháme, aby se suroviny propojily. Mísu přiklopíme poklicí nebo talířem a těsto necháme při pokojové teplotě kynout. Minimální doba kynutí je 6 hodin. Já těsto nechávám kynout přes noc, cca 12 hodin. Vykynuté těsto překlopíme do pekáčku nebo kulaté zapékací mísy s víkem. Posypeme ho slunečnicovými semínky a vložíme do trouby vyhřáté na 250 stupňů. Pečeme ve spodní části trouby cca 30 minut. Po třiceti minutách víko odklopíme, snížíme teplotu na 220 stupňů a pečeme dalších 20-25 minut. Upečený chlebík necháme vychladnout na mřížce.
Dobrou chuť :-)
Mám podobný recept na žitný staročeský, jen s tím rozdílem, že ho většinou sypeme pořádnou vrstvou kmínu. Ten tvůj vypadá velice dobře. Máš na něj šikovnou formu.:) Kupované pečivo se tomu domácímu nemůže rovnat O:) Dobrou chuť a ať se daří s blogem i s kuchařkou! Měj se krásně, BLOG Corculum | Stepanka_T
OdpovědětVymazatŽitný jsem jednou zkoušela, ale po upečení byl hrozně tvrdý a nedal se jíst :-D Ale přesně jak píšeš, není nad domácí výrobu :-) A jinak moc děkuji. Tobě přeji taky hodně úspěchů s blogem :-)
Vymazat