Kuchařka vyšla v nakladatelství Omega a jejím autorem je Lukas Volger. O samotném autorovi jsem se v knize moc informací nedozvěděla. Vím jen, že Lukas je velkým milovníkem vegetariánských burgerů, ale těm baleným a mraženým nikdy nefandil. Nemá rád jejich gumovou konzistenci a také to, že obsahují často záhadné ingredience. Proto se rozhodl vydat svou vlastní kuchařku sestavenou doslova ze všech vegetariánských burgerů, kterého napadly.
Kniha je rozdělena do několika částí. V té první se naučíte základy vegetariánských burgerů. Dozvíte se, jak správně namáčet a vařit luštěniny nebo rýži. Naučíte se přípravu domácí strouhanky, tvarování placiček nebo si můžete přečíst užitečné informace o tom, jak nahradit vejce a co dělat se zbytky.
Druhá část knihy je věnována burgerům z luštěnin, obilovin a ořechů. Luštěniny jsou pravděpodobně jednou ze základních ingrediencí všech vegetariánských burgerů. Jsou skvělým zdrojem bílkovin, jsou levné a ve spíži vám vydrží měsíce. V kuchařce jsou využívány nejvíce černé fazole, cizrna, čočka nebo sójové boby.
V další části knihy vás čekají zeleninové burgery. Na jejich přípravu se hodí v podstatě jakákoliv zelenina. Je potřeba ji ale předem uvařit, aby byla měkčí a měla lepší chuť. Kromě burgerů zde najdete i recept na bezlepkový řepný "tatarák".
Následují recepty na burgery ze seitanu, tofu, tempehu a sójového masa. Tyto náhražky masa se většinou používají do burgerů inspirovaných Asií, ale mohou vylepšit skoro jakoukoliv placičku.
A konečně nejdůležitější část celé kuchařky - burgerové bulky. Ty jsou samozřejmě k sehnání v každém supermarketu, ovšem není nad to, udělat si své vlastní. V této části knihy se dozvíte zajímavé tipy a triky na přípravu toho nejlepšího těsta a naučíte se, jak bulky tvarovat. Nechybí samozřejmě ani recept na bezlepkovou verzi.
HODNOCENÍ
Musím se přiznat, že titulní strana kuchařky mě moc nezaujala. Přišla mi obyčejná a nudná. Jakmile jsem ale knihou začala listovat, objevovala jsem postupně spoustu skvělých a originálních receptů. Celkem jich v knize najdete 57 :-) Já sama jsem nikdy žádné burgerové bulky nepekla, protože se mi jejich příprava zdála složitá. Zaujal mě ale recept na bulky z preclíků a ten budu muset opravdu vyzkoušet! Více než polovina receptů je veganská nebo bezlepková. Nemusíte se bát, že byste nějakou surovinu nesehnali. V knize nenajdete nic exotického a vše koupíte v každém supermarketu. Pokud tedy milujete burgery, rádi "matláte" placičky všeho druhu, nebo jen chcete vyzkoušet nové chutě, je tahle kniha jako stvořena pro vás. A troufám si tvrdit, že na některé recepty by se určitě sbíhaly sliny i masožravcům.
Kuchařku "Vegetariánské burgery na všechny způsoby" koupíte ZDE nebo v e-shopu Knihy Dobrovský.
0 komentářů:
Okomentovat