Chřestové jáhloto s kozím sýrem

Chřestová sezóna je tady a byla by škoda ji nevyužít. Mezi mé nejoblíbenější kombinace patří spojení chřestu a kozího sýru. Tyto dvě suroviny vařím nejčastěji s rýží jako krémové rizoto. Tentokrát jsem se ale rozhodla zaexperimentovat a připravit bezlepkové chřestové jáhloto.

Budeme potřebovat (pro 2 osoby):

  • 150 g jáhel v suchém stavu
  • olivový olej
  • šalotka
  • 20 g másla
  • 1,5 dcl bílého vína 
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 80 g mraženého hrášku
  • 100 g kozího sýru
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • sůl, pepř

Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a necháme je okapat. Z chřestu odkrojíme hlavičky a vhodíme je na 2 minuty do vařící vody. Po vytažení dejte chřest do misky s ledovou vodou, abyste zachovali jeho zelenou barvu. V hluboké pánvi rozpustíme olivový olej, přidáme šalotku, po chvilce vsypeme jáhly a vše necháme cca 3 minuty restovat. Do pánve přidáme bílé víno a necháme ho odpařit. Po odpaření vína jáhly postupně zaléváme vývarem. Zhruba po 8 minutách vmícháme na kolečka nakrájený chřest a hrášek. Jakmile jsou jáhly měkké, uhasíme plamen a v jáhlotu necháme rozpustit oříšek másla. Nakonec vmícháme kozí sýr, pepř a podle chuti dosolíme. Hotové jáhloto ozdobíme chřestovými hlavičkami a podáváme.




Dobrou chuť :-)

4 komentářů:

  1. Určitě to chutná fantasticky! S chřestem zatím mnoho zkušeností nemám, ale byla by to škoda nezkusit. :) Měj se krásně, Š

    OdpovědětVymazat
  2. óóó, tak toto prubnu..vínko, chřest, kozí sýr...to je slast!:)

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku