Bezlepkový mazanec

Já vím, Velikonoce jsou ještě daleko, ale letos jsem chtěla mazanec upéct s předstihem a otestovat nový recept. Na Instagramu jste si totiž odhlasovali bezlepkový mazanec, tak jsem se do jeho přípravy pustila už teď. Nepoužívám žádné bezlepkové směsi na pečení, mám ráda přirozeně bezlepkové mouky. Práce s nimi je trošku složitější, ale výsledek stojí za to :-) Těsto není oproti mazanci z klasické mouky tak nadýchané, chuťově je ovšem výborné. A pokud se bojíte, že se vám mazanec na plechu "rozplácne", klidně ho můžete upéct i v kulaté formě. Upečený mazanec už pak stačí jen nakrájet a namazat máslem nebo domácí marmeládou.

Budeme potřebovat: 

  • 150 g pohankové mouky
  • 150 g jáhlové mouky
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 2 celá vejce
  • 200 ml vlažného mléka (použila jsem mandlové)
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 3 lžíce medu
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • hrst rozinek (předem namočených v amarettu nebo rumu)
  • špetka soli
  • mandlové lupínky

Postup: V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, 1 lžičku medu, 1 lžíci pohankové mouky, 25 g droždí a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme jedno celé vejce s jedním žloutkem, třemi lžícemi medu a vanilkovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, citronovou kůru a kvásek. Do této směsi postupně vmícháme pohankovou i jáhlovou mouku, strouhaný kokos, rozinky a špetku soli. Ručně nebo pomocí robota vypracujeme těsto. Místu přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 1 hodinu. Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem. Mazanec posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut.


Dobrou chuť :-)

4 komentářů:

 

Koupit kuchařku