Vegetariánské burgery na všechny způsoby

Vegetariánských receptů není nikdy dost, a proto jsem si pro vás po dlouhé době připravila recenzi na kuchařku, která je těmito recepty doslova nabitá. Nejsou to ovšem jen tak ledajaké recepty, jsou zaměřeny hlavně na přípravu domácích burgerů, omáček a příloh.

Kuchařka vyšla v nakladatelství Omega a jejím autorem je Lukas Volger. O samotném autorovi jsem se v knize moc informací nedozvěděla. Vím jen, že Lukas je velkým milovníkem vegetariánských burgerů, ale těm baleným a mraženým nikdy nefandil. Nemá rád jejich gumovou konzistenci a také to, že obsahují často záhadné ingredience. Proto se rozhodl vydat svou vlastní kuchařku sestavenou doslova ze všech vegetariánských burgerů, kterého napadly.


Kniha je rozdělena do několika částí. V té první se naučíte základy vegetariánských burgerů. Dozvíte se, jak správně namáčet a vařit luštěniny nebo rýži. Naučíte se přípravu domácí strouhanky, tvarování placiček nebo si můžete přečíst užitečné informace o tom, jak nahradit vejce a co dělat se zbytky.


Druhá část knihy je věnována burgerům z luštěnin, obilovin a ořechů. Luštěniny jsou pravděpodobně jednou ze základních ingrediencí všech vegetariánských burgerů. Jsou skvělým zdrojem bílkovin, jsou levné a ve spíži vám vydrží měsíce. V kuchařce jsou využívány nejvíce černé fazole, cizrna, čočka nebo sójové boby.


V další části knihy vás čekají zeleninové burgery. Na jejich přípravu se hodí v podstatě jakákoliv zelenina. Je potřeba ji ale předem uvařit, aby byla měkčí a měla lepší chuť. Kromě burgerů zde najdete i recept na bezlepkový řepný "tatarák".


Následují recepty na burgery ze seitanu, tofu, tempehu a sójového masa. Tyto náhražky masa se většinou používají do burgerů inspirovaných Asií, ale mohou vylepšit skoro jakoukoliv placičku.


A konečně nejdůležitější část celé kuchařky - burgerové bulky. Ty jsou samozřejmě k sehnání v každém supermarketu, ovšem není nad to, udělat si své vlastní. V této části knihy se dozvíte zajímavé tipy a triky na přípravu toho nejlepšího těsta a naučíte se, jak bulky tvarovat. Nechybí samozřejmě ani recept na bezlepkovou verzi.



A aby byl burger dokonalý, je zapotřebí dodat mu tu správnou omáčku, salát a hranolky. Omáčky jsou totiž mnohem více než jen druhotná část burgeru a stejně jako přílohy nemusí být komplikované a přeplácané. Nevíte, jak naložit okurky, upéct batátové hranolky nebo připravit smaženou šalotku? Nebojte, v poslední části knihy se vše dozvíte.


HODNOCENÍ

Musím se přiznat, že titulní strana kuchařky mě moc nezaujala. Přišla mi obyčejná a nudná. Jakmile jsem ale knihou začala listovat, objevovala jsem postupně spoustu skvělých a originálních receptů. Celkem jich v knize najdete 57 :-) Já sama jsem nikdy žádné burgerové bulky nepekla, protože se mi jejich příprava zdála složitá. Zaujal mě ale recept na bulky z preclíků a ten budu muset opravdu vyzkoušet! Více než polovina receptů je veganská nebo bezlepková. Nemusíte se bát, že byste nějakou surovinu nesehnali. V knize nenajdete nic exotického a vše koupíte v každém supermarketu. Pokud tedy milujete burgery, rádi "matláte" placičky všeho druhu, nebo jen chcete vyzkoušet nové chutě, je tahle kniha jako stvořena pro vás. A troufám si tvrdit, že na některé recepty by se určitě sbíhaly sliny i masožravcům.

Kuchařku "Vegetariánské burgery na všechny způsoby" koupíte ZDE nebo v e-shopu Knihy Dobrovský.



0 komentářů:

Okomentovat

 

Koupit kuchařku