Letos jsem původně mazanec péct vůbec nechtěla. Nakonec jsem si to ale na poslední chvíli rozmyslela a pustila se do pečení. Protože jaké by to byly Velikonoce bez nadýchaného mazance s mandličkami. Možná si pamatujete recept na
mazanec ze špaldové mouky. Tentokrát jsem ho trošku poupravila a připravila jsem pro změnu mazanec celozrnný.
Budeme potřebovat:
- 320 g jemně mleté celozrnné mouky
- 2 žloutky
- 80 g rozpuštěného másla
- 180 ml rostlinného mléka
- 50 g třtinového cukru
- 20 g čerstvého droždí
- hrst rozinek (předem namočených ve vodě)
- hrst mandlových lupínků
- špetka soli
Postup: V malé mističce rozmícháme 2 lžíce mléka, lžíci třtinového cukru, 1 lžíci mouky a 20 g droždí. Necháme vzejít kvásek. Rozšleháme 2 žloutky, přidáme mouku, cukr a špetku soli. Ke směsi přimícháme hotový kvásek, rozpuštěné máslo, rozinky a postupně přiléváme mléko. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto. V případě, že je těsto tuhé, přidejte ještě víc mléka. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout. Na plechu vyloženém pečícím papírem vypracujeme bochánek, který potřeme rozšlehaným bílkem. Mazanec posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40-45 minut.
Dobrou chuť :-)
Krásný a určitě výborný mazanec.Patří k Velikonocům a navíc zdravý díky celozrné mouce.Určitě vyzkouším.Díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatRádo se stalo :-) Snad Vám bude chutnat.
VymazatTaké si Vánoce spojuji hlavně s mazancem s mandličkami (u nás ho peče vždy babička a obdaruje všechny rodiny). Vypadá nádherně. :) Veselé Velikonoce!
OdpovědětVymazatMyslela jsi asi Velikonoce co? :-) Ale mám to stejně, mazanec na Velikonoce musí být! A děkuji :-)
VymazatJá sladké miluju, takže tento recept si náramně vychutnám. Bábovku mám ráda již od doby, kdy mi ji každý víkend pekla moje babička a nikdy jsem se jí nemohla nabažit. S kamarádkou se navíc chystáme na tradiční promítání celé série Harry Pottera, takže alespoň budeme mít co mlsat až budeme spolu koukat.
OdpovědětVymazat