Bezlepkové linecké hvězdičky

Já vím, na pečení cukroví je ještě dost času. Chci vám ale s předstihem představit pár receptů, abyste se jimi mohli inspirovat a vyzkoušet na Vánoce něco nového. Klasické linecké cukroví známe všichni. Bohužel pro osoby trpící celiakií je mnohdy problém vymyslet takové, aby bylo dobré a zároveň bezlepkové. Proto jsem si připravila recept na výborné hvězdičky z kokosové mouky. Ta se vyrábí z kokosové dužiny a díky její nasládlé chuti kokosu stačí použít méně sladidla než u běžné mouky. Seženete ji buď na internetu nebo v prodejnách se zdravou výživou.

Budeme potřebovat (na cca 23 hvězdiček):

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 2-3 lžíce přepuštěného másla (povoleného)
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • citronová kůra

Postup: Ve velké míse vyšlehejte máslo, med a vejce. Přidejte kypřící prášek, citronovou kůru a nakonec vmíchejte kokosovou mouku. Pomocí rukou vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho v lednici cca 10 minut vychladnout. Hotové těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na placku. Pomocí vykrajovátek vykrojte požadované tvary. Kokosová mouka trošku lepí, proto si při odlepování těsta z podložky pomožte plochým nožíkem. Vykrojené tvary položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 7-9 minut. Hotové linecké nechte vychladnout a poté ho slepte oblíbenou marmeládou.

Dobrou chuť :-)

22 komentářů:

  1. Vypadají famózně! Už se zkrátka nemůžu dočkat vánoc :D A na Vánoční pečení není pozdě nikdy!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkně vypadají :) Já naštěstí můžu ty klasické a ty miluji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Já to klasické linecké naštěstí taky můžu .. a teď jsem na něho dostala chuť :-)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Ahoj, psala jsem to v textu. Kokosovou mouku seženeš na internetu nebo ve zdravé výživě.

      Vymazat
  4. Je k sehnani v DM drogerii a ve zdravych vyzivach, M.

    OdpovědětVymazat
  5. jak dlouho to vydrží? já jen jestli je už můžu upéct na vánoce:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám to bohužel vyzkoušeno, u nás zmizely během dvou dnů. Ale v chladu vydrží určitě i týden :-)

      Vymazat
  6. Máte někdo ještě recept kde je kokosová mouka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://receptyadveni.cz/hledej?hledam=kokosov%C3%A1+mouka

      Vymazat
  7. Tak nevím co jsem udělala špatně, těsto se mi stále rozpadá. Přidala jsem máslo nic, přidala jsem vejce nic... Nakonec jsem to nak spatlala dala lednice a budu doufat v zázrak :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z toho si nic nedělejte, ja jsem se s tim doma pěkně natrápila...nechápu, ani to nema zdaleka tu konzistenci, jako ty hvezdičky na fotce..to moje vypadá jako kokoska, ale chutově je to super! :)

      Vymazat
    2. To mě moc mrzí :-( Bohužel to může být i druhem kokosové mouky. Pár už jsem jich vyzkoušela a každá se při pečení chovala úplně jinak.

      Vymazat
  8. Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda můžu nahradit med např. datlovým sirupem :)

    OdpovědětVymazat
  9. tak toto nejde označit jinak než jako fiasko:( těsto se drolí, nedrží vůbec při sobě, hvězdičky nedjdou vytvořit. Protože mi bylo líto vyhodit těsto z mouky za 100 Kč, zkoušela jsem kde co. Poté co jsem přidala ještě jedno vejce a ghí a trochu pohankové mouky, aby se aspoň trochu spojilo, a hvězdy vyměnila za kolečka, to jakž takž šlo, ale jen s pevnýma nervama a obrovskou trpělivostí. Myslím, že upečení se mi stejně polovina rozpadne. Příště už se do nich určitě pouštět nebudu:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to ale škoda, chuťově jsou ty, co se povedly, opravdu dobré

      Vymazat

 

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři