Bezlepkové linecké hvězdičky

Já vím, na pečení cukroví je ještě dost času. Chci vám ale s předstihem představit pár receptů, abyste se jimi mohli inspirovat a vyzkoušet na Vánoce něco nového. Klasické linecké cukroví známe všichni. Bohužel pro osoby trpící celiakií je mnohdy problém vymyslet takové, aby bylo dobré a zároveň bezlepkové. Proto jsem si připravila recept na výborné hvězdičky z kokosové mouky. Ta se vyrábí z kokosové dužiny a díky její nasládlé chuti kokosu stačí použít méně sladidla než u běžné mouky. Seženete ji buď na internetu nebo v prodejnách se zdravou výživou.

Budeme potřebovat (na cca 23 hvězdiček):

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 2-3 lžíce přepuštěného másla (povoleného)
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • citronová kůra

Postup: Ve velké míse vyšlehejte máslo, med a vejce. Přidejte kypřící prášek, citronovou kůru a nakonec vmíchejte kokosovou mouku. Pomocí rukou vypracujte vláčné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho v lednici cca 10 minut vychladnout. Hotové těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na placku. Pomocí vykrajovátek vykrojte požadované tvary. Kokosová mouka trošku lepí, proto si při odlepování těsta z podložky pomožte plochým nožíkem. Vykrojené tvary položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 7-9 minut. Hotové linecké nechte vychladnout a poté ho slepte oblíbenou marmeládou.

Dobrou chuť :-)

26 komentářů:

  1. Vypadají famózně! Už se zkrátka nemůžu dočkat vánoc :D A na Vánoční pečení není pozdě nikdy!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkně vypadají :) Já naštěstí můžu ty klasické a ty miluji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Já to klasické linecké naštěstí taky můžu .. a teď jsem na něho dostala chuť :-)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Ahoj, psala jsem to v textu. Kokosovou mouku seženeš na internetu nebo ve zdravé výživě.

      Vymazat
  4. Je k sehnani v DM drogerii a ve zdravych vyzivach, M.

    OdpovědětVymazat
  5. jak dlouho to vydrží? já jen jestli je už můžu upéct na vánoce:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám to bohužel vyzkoušeno, u nás zmizely během dvou dnů. Ale v chladu vydrží určitě i týden :-)

      Vymazat
  6. Máte někdo ještě recept kde je kokosová mouka

    OdpovědětVymazat
  7. Tak nevím co jsem udělala špatně, těsto se mi stále rozpadá. Přidala jsem máslo nic, přidala jsem vejce nic... Nakonec jsem to nak spatlala dala lednice a budu doufat v zázrak :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z toho si nic nedělejte, ja jsem se s tim doma pěkně natrápila...nechápu, ani to nema zdaleka tu konzistenci, jako ty hvezdičky na fotce..to moje vypadá jako kokoska, ale chutově je to super! :)

      Vymazat
    2. To mě moc mrzí :-( Bohužel to může být i druhem kokosové mouky. Pár už jsem jich vyzkoušela a každá se při pečení chovala úplně jinak.

      Vymazat
  8. Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda můžu nahradit med např. datlovým sirupem :)

    OdpovědětVymazat
  9. tak toto nejde označit jinak než jako fiasko:( těsto se drolí, nedrží vůbec při sobě, hvězdičky nedjdou vytvořit. Protože mi bylo líto vyhodit těsto z mouky za 100 Kč, zkoušela jsem kde co. Poté co jsem přidala ještě jedno vejce a ghí a trochu pohankové mouky, aby se aspoň trochu spojilo, a hvězdy vyměnila za kolečka, to jakž takž šlo, ale jen s pevnýma nervama a obrovskou trpělivostí. Myslím, že upečení se mi stejně polovina rozpadne. Příště už se do nich určitě pouštět nebudu:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to ale škoda, chuťově jsou ty, co se povedly, opravdu dobré

      Vymazat
  10. Ahoj, můžu se zeptat, jakou značku kokosové mouky jsi použila u tohoto receptu? Kokosová mouka značky Adveni nějak moc saje a těsto z ní se nepovedlo :( Díky, Jana.

    OdpovědětVymazat
  11. Také používám kokosovou mouku od Wolfberry ;-) Dodržela jsem výše uvedený recept, ale těsto bylo hodně drobivé. Zkusila jsem přidat trochu másla a kokos. oleje, ale stále nic moc. Tak jsem nakonec sáhla po bílém jogurtu, do těsta vmíchala 2-3 lžíce a konečně byla konzistence super! Nechtělo se mi těsto vyvalovat, tak jsem ho vmačkala do vymazané quiche formy, upekla "koláč" dozlatova, po vychladnutí jsem ho potřela malinovou marmeládou a servírovala s trochou zakysané smetany. Byla to naprostá lahůdka, navíc bleskurychle hotová, rozhodně jsem nedělala naposledy ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super nápad s tím koláčem, s malinovou marmeládou to musela být mňamka! :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku

mytaste.cz

myTaste.cz