Polévka z mungo fazolí

Možná jste se s fazolkami mungo nikdy nesetkali a to je chyba. Jde o malé olivově zelené fazolky pocházející z Indie. Nejčastěji je seženete v prodejnách se zdravou výživou a v některých větších supermarketech se prodávají dokonce i naklíčené. Fazolky jsou výborným zdrojem bílkovin, vápníku, hořčíku, železa, draslíku, vlákniny a téměř všech vitamínů skupiny B. Před vařením doporučuji fazolky nejprve namočit, ideálně přes noc. Pokud je však budete vařit přímo, počítejte s delší dobou přípravy. Naklíčené fazolky můžete použít například i do salátů anebo je konzumovat jen tak.

Budeme potřebovat (na 2 porce):

  • 1 hrnek zelených mungo fazolek
  • 2 menší mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky kari
  • hrubozrnná mořská sůl

Postup: Fazolky zalijte vodou a nechte je ideálně přes noc namočené. V hrnci orestujte na přepuštěném másle nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, zázvor a kari. Vše zalijeme vývarem a necháme vařit cca 10 minut. Vodu z fazolek slijeme a vmícháme je do polévky. Vaříme dalších cca 35-40 minut, dokud nebudou fazolky měkké. Na závěr polévku dochutíme solí a můžeme podávat.


Dobrou chuť :-)

13 komentářů:

  1. Tyto fazolky má hrozně ráda moje maminka, takže jsem se s nimi již setkala :) Většinou je jíme naklíčené, obzvlášt na jaře... Ale polévku z nich neznám, díky za tip ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím se přiznat, že polévku jsem vařila poprvé, ale naklíčené mungo jím taky pravidelně. Právě taky hlavně na jaře a v létě v salátech nebo jen tak :-)

      Vymazat
  2. Když jsem viděla na bloggeru tu fotku, tak jsem si říkala no mňam, čočková polévka, tu bych si zrovna dala! A ty jsi mě takhle převezla :D. Ale z munga jsem ještě nikdy polévka neměla, tak tu musím také vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělám takhle i polévku z čočku, přidávám do ní mrkev i řapíkatý celer :-) A mungo určitě vyzkoušej, je moc dobré.

      Vymazat
  3. Fazole mungo milujeme v salatu nebo jen tak naklicene, dnes jsem vyzkousela tuto polevku a musim rict, ze je naprosto genialni.. Moc dekuji za receptik :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že Vám polévka chutnala :-) Na naklíčené mungo se chystám taky :-)

      Vymazat
  4. Je naprosto vynikající!!! Moc děkuji za skvělou inspirací, určité si ji uvádím často!

    OdpovědětVymazat
  5. Ne uvádím...budu vařit :-) ...mungo kličky si dělám už hodně dlouho...ale toto byl pro mne úplně nový nápad!

    OdpovědětVymazat
  6. Polévku jsem připravovala už z mungo klíčků a balené čerstvé polévkové směsi a byla naprosto úžasná. Super recept. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za milý komentář. Jsem ráda, že Vám polévka chutnala :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku