Vánočka

Minulý rok jsem na Vánoce pekla vánočku ze špaldové mouky (recept zde). Letos jsem ovšem vsadila na klasiku. Ještě ráno jsem běžela do obchodu pro rozinky a mandličky a pustila se do pečení. Za chvilku už to v kuchyni vonělo droždím, máslem a sladkým těstem. Vánoce můžou začít :-)

Budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky (používám speciální mouku na kynuté těsto Babiččina volba)
  • 160 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • hrst rozinek
  • plátky mandlí 

Postup: Z jedné lžičky cukru, droždí a trošky mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Do mísy nasypeme mouku, přidáme jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme hotový kvásek. Zapneme robota a necháme ho vypracovat vláčné těsto. Před koncem hnětení přidáme rozinky a těsto necháme cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělíme na kousky podle toho, jak budeme vánočku zaplétat (já jsem připravovala vánočku z 9 kousků). Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý. Hotovou vánočku přendáme na plech s pečícím papírem nebo do kameninové formy. Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandličkami a pečeme ji v troubě vyhřáté na 170 stupňů cca 15 minut. Poté teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 50 minut.





Dobrou chuť :-)

6 komentářů:

  1. vánočku miluju, těším se, až zase budeme doma péct ♥

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojooo, vánočka na Vánoce prostě musí být!! :-)

      Vymazat
  2. Krásná! U nás dělá vánočku vždycky táta - jednu rozinkovou a s kandovaným ovocem, druhou "suchou" pro bráchu, páč roziny nesnáší :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Ty jo, tak taťka je šikovný. Já rozinky naopak miluji, bez nich by to nebyla vánočka :-D

      Vymazat
  3. Už mám vánočku podle Vašeho receptu v troubě a těším se, až si ji dám k snídani. Děkuji za recept. Natálie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé! Tak mi pak napište, jak Vám chutnala :-)

      Vymazat

 

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři