Budeme potřebovat:
- 300 g jáhel (v suchém stavu)
- 200 ml vody
- 250 ml rostlinného mléka
- 3 vejce
- 3 lžíce medu
- 3 velké blumy (nebo jakékoliv jiné ovoce)
- hrst rozinek
- 1 lžíce skořice
- hrst nasekaných oříšků
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
Postup: Jáhly spařte 2x vroucí vodou. Vsypte je do hrnce, přidejte mléko, vodu, špetku soli a přiveďte k varu. Jáhly vařte cca 10 minut doměkka a nakonec je nechte 5 minut dojít pod pokličkou. Uvařené jáhly nechte chvilku vychladnout a poté k nim přidejte 3 žloutky, 3 lžíce medu, rozinky, skořici a oříšky. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Směs rozprostřete do máslem vymazané pečící formy. Vršek jahelníku poklaďte nakrájeným ovocem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 25-30 minut. Před podáváním ozdobte jahelník lžičkou zakysané smetany a posypte skořicí.
Poznámka: Pro pečení jsem použila obdelníkovou formu KitchenAid 23x33x5cm
Dobrou chuť :-)
Jáhly jsou mou velmi oblíbenou surovinou a receptů na jáhelník jsem viděla už spousty, ale nikdy jsem se do něj skutečně nepustila! No, myslím, že je na čase to změnit! :)
OdpovědětVymazatTak teď je ten pravý čas. Není to nic složitého a výsledek Tě fakt mile překvapí. Navíc je moc dobrý :-)
VymazatVdaka tebe sme objavili pšeno, takze toto urcite vyskusam :)
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušej. Uvidíš, že Tě nadchne :-)
Vymazathuráá! Ďakujem za recept, konečne využijem jáhly čo mám v skrinke odložené :)
OdpovědětVymazatRádo se stalo :-) Pak dej vědět, jak Ti chutnal :-)
VymazatParáda!!! Znám tě z Topek??
OdpovědětVymazatZ Topek???
VymazatVelká inspirace u vašich receptů! vypadají tak hezky a i zajímavě. A zároveň jsou vhodné některé pro celiaky a jsou zdravé což mě velmi nadchlo. Přeji mnoho úspěchů a dobrého pečení! Dnes budu tento jahelník dělat poprvé, snad se povede. :'))
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář :-) Snažím se vymýšlet recepty bez mouky a nahrazovat ji jinými surovinami :-) A taky to musí být samozřejmě zdravé. Tak držím palce, ať se všechno povede!
VymazatNemáte zač vůbec, to já děkuji že mám takovou inspiraci. :')) Už je v troubě a krásně to tu začíná vonět!
Vymazat