Jahodová panna cotta

Na létě je úžasné všechno. Je teplo, svítí sluníčko a člověk má hned lepší náladu. Taky je všude spousta sezónního ovoce a zeleniny. A tak jsem ukořistila jedny červené jahůdky a pustila se do přípravy jednoduché a osvěžující jahodové panna cotty v odlehčené verzi :-)

Budeme potřebovat (na 2 porce):

  • 500 g jahod
  • 1 bílý řecký jogurt (140 g)
  • 4 lžíce rostlinného mléka
  • třtinový cukr (nemusí být)
  • 2 lžičky rostlinné želatiny Agar (koupíte ve zdravé výživě)

Postup: Jahody očistíme, omyjeme a vhodíme do mixéru. Přidáme řecký jogurt, mléko a vše rozmixujeme na hladký krém. Ten pak vlijeme do hrnce a necháme ho vařit. Jakmile nám jahodový krém začne probublávat, odstavíme ho z plotny, vmícháme 2 lžičky želatiny a už dále nevaříme. Metličkou vše promícháme, nalijeme do mističek a necháme do druhého dne vychladnout v lednici. Pokud chcete mít panna cottu sladší, přidejte k vaření i třtinový cukr, aby se Vám stihl rozpustit.

Dobrou chuť :-)

26 komentářů:

  1. Zdravá ňamka! to musím vyzkoušet. Když já ty jahody ale vždycky stačím dřív sníst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky .. ale podařilo se mi jedny zachránit :D

      Vymazat
  2. Na léto bude ideální :3

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, úplně jsem dostala chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak není nic jednoduššího, než si ji taky udělat :-)

      Vymazat
    2. No to bych určitě mohla - bydlíme totiž mezi lány jahod, tak se mi to přímo nabízí :)

      Vymazat
  4. Hmm, tak to vypadá víc než luxusně! :) Jahody já miluju a na léto parádní osvěžení :) Ale jak je zmíněno už v prvním komentáři, nějak ty jahody ve mně zmizí obvykle dřív, než z nich něco připravím :D

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš je koupit a hned je na něco spotřebovat .. jinak já je taky vždycky všechny sním :D

      Vymazat
  5. Už se chladí v ledničce. Těším se na zítřejší svačinu:-)

    OdpovědětVymazat
  6. mnam ♥ tohle si můžu dopřát i v mé veganské očistě akorát použiju sojový jogurt, snad to půjdem i s ním :D

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, mám Vaše recepty ráda, jen dnes jste mne nepotěšila. Protože znám italský překlad názvu panna cotta, tak mi složení spíše vyrazilo dech. Původní suroviny nikde. Je škoda dělat z milého jahodovo-jogurtového želé něco čím není. To je jako v restauracích z Ano, šéfe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, samozřejmě, že znám složení klasické panna cotty, ale vzhledem k tomu, že mé recepty se snažím připravovat "dietnějším" a zdravějším způsobem, tak jsem místo smetany použila bílý jogurt. Postup zůstává pořád stejný a nevidím na tom nic špatného. Do klasické bábovky taky patří jako základ vejce a hladká mouka, každý ji peče úplně jinak a pořád je to bábovka :-) Tak snad jsem Vás tím názvem moc nepobouřila a budete i v budoucnu dále navštěvovat můj blog.

      Vymazat
    2. Sůšo, blog je váš, recepty si můžete nazvat jak jen chcete :) Navíc s vámi zcela souhlasím

      Vymazat
    3. Ta motivace je na tom to nejsmutnější... Je taková škoda, že se zdravé pokrmy musí schovávat za "oblíbené názvy" typu panna cotta, tiramisu a podobné. Jakoby pěkný název "jahodovo-jogurtové želé" snad zněl odstrašujícím dojmem něčeho, co by jinak nikdo nejedl! Já se při rozkliknutí příspěvku vážně těšila, že mi někdo přinese recept na moji oblíbenou panna cottu, ale s jahodami (jaký poměr surovin, co a jak, tipy). "Jahodovo-jogurtové želé" bych si rozklikla taky. Je škoda, že se vlastně stydíte za to, že připravujete nový zajímavý recept a musíte ho schovávat za klasické názvy, aby to bylo dostatečně zajímavé.

      Vymazat
    4. Lucie: Děkuji milý komentář :-)

      Vymazat
    5. Jitko, podle mě to hrozně hrotíte. Navíc nevidím důvod, proč tomu říkat želé - želé přece vypadá úplně jinak.

      Vymazat
    6. Taky mám pocit, že želé vypadá jinak :D Ale to je fuk .. navíc jsem nad tím názvem vůbec nepřemýšlela .. prostě podle postupu je to panna cotta, tak jsem to tak nazvala a hotovo :-)

      Vymazat
  8. V chladničke kopa jahôd, takže už viem čo s nimi :) Panna cottu som chcela vždy vyskúšať, ale kedže sa snažím stravovať rozumnejšie, tak táto verzia sa mi veľmi páči :) a pod želé si predstavujem niečo priesvitné, toto určite nie ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to takový lehký a ovocný dezert, který teď v létě krásně osvěží. No a já si želé představuji taky jinak :-)

      Vymazat
  9. Krása! Půlku lednice mi okupují třešně, myslíš, že by to šlo i s něma?:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, tak to si nejsem vůbec jistá .. ale možná, že by to šlo .. musíš vyzkoušet :-D

      Vymazat
  10. Když mám alergii na jahody, s čím jiným by to bylo dobré udělat? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by to šlo udělat s jakýmkoliv jiným dužnatým ovocem. Např. oloupané meruňky, broskve, nebo by šly možná i zralé hrušky. Je potřeba to vyzkoušet, zatím jsem dělala panna cottu pouze z jahod. S agaram ztuhne cokoliv, takže bych se toho nebála :-)

      Vymazat

 

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři