Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese neboli šafránové rizoto je klasikou mezi italskými risotty. Kromě parmazánu, rýže a vývaru v něm nesmí chybět bílé víno a samozřejmě také šafrán. Ten má svou specifickou vůni a chuť. Je lehounký a do pokrmů stačí opravdu jen špetka. Pokud dodržíte postup přípravy a budete trpěliví, výsledkem bude úžasné a krémové risotto, které si zamilujete.

Budeme potřebovat:

  • 300 g rýže arborio
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 70 g přepuštěného másla
  • 1 najemno nakrájená šalotka
  • 1 dcl bílého vína
  • šafrán
  • parmazán
  • sůl

Postup: Na rozpuštěném másle orestujeme šalotku. Po chvilce vsypeme rýži, kterou předem neproplachujeme. Zrnka se lépe zatáhnou. Rýži zalijeme bílým vínem, necháme ho trošku odpařit a po troškách přiléváme vývar. V polovně vaření opatrně vmícháme šafrán, který nám risotto zabarví do žluta. Rýže musí zůstat tzv "na skus". Uhasíme plamen, v rizotu necháme rozpustit kousek másla. Přidáme nastrouhaný parmazán a důkladně promícháme. Vznikne nám jemný a hladký krém. Podle potřeby dochutíme solí a můžeme podávat. 

Dobrou chuť 

0 komentářů:

Okomentovat

 

Koupit kuchařku