Kakaový jahelník s borůvkovou zmrzlinou

Jáhly jsou úžasné v tom, že z nich můžete připravit slaný i sladký pokrm. Jáhlová kaše patří mezi mé oblíbené snídaně. Dnes jsem ale trošku zaexperimentovala a připravila kakaový jahelník. Pro doplnění kakaové chuti jsem zvolila trpkou chuť domácí borůvkové zmrzliny, která dodá jehelníku ten správný šmrnc. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a proto je mohou i celiaci.

Budeme potřebovat:

  • 250 g jáhel
  • 200 ml mléka
  • 3 zralé banány
  • 2 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička přírodního čokoládového aroma
  • 2 lžíce medu
  • špetka soli
  • kokosový olej na vymazání formy

na zmrzlinu:

  • 250 g odtučněného tvarohu
  • mražené borůvky
  • lžíce medu

Postup: Do hrnce s mlékem vsypeme jáhly, přidáme špetku soli a vaříme, dokud jáhly nevsáknou všechnu tekutinu. Do uvařených jáhel vmícháme banány, které jsme si spolu s vejci rozmixovali na hladký krém. Přidáme ostatní suroviny a vzniklé těsto vlijeme do dortové formy vymazané kokosovým olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 40 minut. Upečený jahelník podáváme s domácí zmrzlinou, kterou jsme si připravili rozmixováním tvarohu, mražených borůvek a medu.

Dobrou chuť :-)

14 komentářů:

  1. Ty tvoje recepty! Už mám na seznamu plno, co musím vyzkoušet a tenhle bude další z nich :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No teda, tak to máš co dělat než to všechno vyzkoušíš :D

      Vymazat
  2. Díky za recept,, bude se mi hodit v týdnu, kdy vymýšlím něco rychlého a sladkého jako svačinku do práce

    OdpovědětVymazat
  3. Jahelník vypadá úžasně, ale momentálně mám obrovskou chuť spíš na tu zmrzlinu :-D
    Opět krásná fotka ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joooooooo, ta zmrzlina je boží .. a přitom tak jednoduchá. Není nad domácí výrobu :-) A děkuji :-)

      Vymazat
  4. Dneska vyloženě šmejdím na Tvém blogu pro inspiraci, protože už nevím, co vařit :-)))). A jáhelník doma milujeme, peču ho na štědrý den...ale vidím, že tenhle budeme dělat celoročně až děti uvidí kakaovou verzi :-) Hrozně mě zaujalo, že děláš krém z vajec a banánu! Mńááám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Banán používám často, protože už pak nemusím dávat tolik cukru nebo medu. A banány miluji v jakékoliv podobě, takže mám co dělat, abych je před pečením všechny nesnědla :-D

      Vymazat

 

Koupit kuchařku