Japonská polévka miso s uzeným tofu

Polévka miso je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se o polévku, která obsahuje spoustu zeleniny, mořské řasy a obilnou pastu miso, která je v této polévce základní ingrediencí. Miso je pasta z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má svou specifickou chuť. Buď si ji zamilujete nebo Vám prostě vůbec nezachutná. Miso se řadí mezi tzv. superpotraviny a je jí přisuzována zázračná moc, která Vám zajistí dlouhověkost. Pastu miso seženete v každém obchůdku se zdravou výživou, ale nezapomeňte, miso se nesmí vařit, zničili byste tak všechny cenné látky.

Budeme potřebovat:

  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžičky pasty miso
  • kousek řasy wakame (cca 2 x 2 cm) 
  • 1 mrkev
  • 1 celer
  • 1/2 pórku
  • 50 g uzeného tofu
  • hrst sušených hub šitake

Postup: Řasu wakame vložíme do misky s vodou. Jakmile řasa změkne, nakrájíme ji na na kousky a odložíme stranou. Mezitím si očistíme mrkev, celer, pórek a všechno nakrájíme na tenké nudličky. Tofu nakrájíme na kostičky. Do vroucího vývaru vhodíme všechnu zeleninu, tofu, houby a vaříme cca 10 minut. Nakonec přidáme nakrájenou řasu wakame. Po změknutí hub i zeleniny stáhneme plamen, naběračkou odebereme vývar a rozmícháme v něm 3 lžičky miso pasty. Rozmíchanou směs vrátíme zpět do polévky a už ji dále nevaříme. Polévku na talíři ozdobíme např. jarní cibulkou a můžeme podávat.


Dobrou chuť :-)


1 komentářů:

  1. vypada skvele!

    PS: Zvu te na svoji giveaway na mem blogu, budu rada kdyz se pripojis:)
    http://bridgeofmemories.blogspot.co.uk/2015/02/beauty-giveaway.html#comment-form

    OdpovědětVymazat

 

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři