Jahodové muffiny z rýžové mouky

Pokud jste ještě nikdy nepekli z rýžové mouky, doporučuji vám to napravit. Baví mě připravovat bezlepkové recepty a právě s rýžovou moukou se mi pracuje nejlépe. Proto i tento recept nebude výjimkou a bude bezlepkový. Rýžová mouka je krásně vláčná a po upečení má dokonalou chuť. Jestliže nemáte rádi jahody, můžete místo nich zvolit třeba borůvky nebo jakékoliv jiné čerstvé ovoce.

Budeme potřebovat (na 12 ks):

  • 2 hrnky hladké rýžové mouky
  • 1 a 1/2 hrnku mléka (já používám rostlinné)
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 200 g čerstvých jahod
  • stévie (podle chuti)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • kokosový olej (na vymazání formy)

Postup: Do mísy kuchyňského robotu vsypeme mouku s kypřícím práškem. Přidáme vejce, olej, vanilkový extrakt, stévii a špetku soli. Zapneme robota a vše necháme promíchat. Během míchání postupně přiléváme mléko a mícháme do té doby, než nám vznikne hladké těsto. Na závěr přidáme do těsta na kousky nakrájené jahody a těsto už jen lehce promícháme. Formu na muffiny si lehce vymažeme kokosovým olejem a těsto rozdělíme lžící do formiček. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně 30 minut.


Dobrou chuť :-)

26 komentářů:

  1. Jsou nádherné :) strašně se mi líbí, jak jsou rozpraskané.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty vypadají krásně :) ! Už se hrozně těším na domácí jahody !

    Míša - runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. S rýžovou moukou jsem zatím nepekla, ale chci určitě vyzkoušet, takže s mým tempem :) až bude sezóna jahod tak to bude akorát :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rýžovou mouku určitě vyzkoušej, já jsem si ji moc oblíbila :-)

      Vymazat
  4. Prave jsem je upekla, ochutnala a....jsou božské!!! Diky moc za recept 😊

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes jsem dělala, měla jsem málo rýžové mouky, tak jsem namíchala s jáhlovou a pohankovou a dvě návštěvy si pochutnaly :-)..děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak nevím, kde jsem udělala chybu. Přidala jsem jen hrneček mléka, i tak bylo těsto řídké - nebo má být hodně řídké? No, upeklo se to, ale je to takové dusivé, ale možná jen nezvyk na rýžovou mouku. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zvláštní. Rýžová mouka je právě specifická tím, že do sebe nasákne hodně tekutin a tím pádem není vůbec řídká. Já jsem do těsta dala 1 a 1/2 hrnku mléka a těsto bylo pořád husté. Mohu se zeptat, jakou značku mouky jste použila?

      Vymazat
    2. Mohu se zeptat jakou rýžovou mouku používáte? Já bio harmonii a taky to mám hodně moc řídké... obecně mi právě pokrmy moc nezahušťuje, tak zkusím nějakou jinou. Díky.

      Vymazat
    3. Dobrý den, používám rýžovou mouku značky Natural Jihlava.

      Vymazat
    4. Děkuji, tak schválně zkusím, protože včera jsem musela dost mouky dosypat, aby to nebylo řídké a obecně když touhle, co já mám zahušťuji pokrmy, tak fakt musím dávat hodně a stejně je to řídké. Jinak mně muffiny docela chutnaly, měla jsem s malinami, ale malá ohrnula nos a syn taky :O((

      Vymazat
  7. BIO COUNTRYLIFE. Ještě jsem mohla něco zkazit tím, že jsem to osladila rýžovým sladem? Ten je ale dost tuhý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ne, rýžový slad by na to neměl mít žádný vliv. Tak to Vám vážně neporadím :-( Já jsem měla při pečení rýžovou mouku vždy tuhou a pro jistotu jsem ještě přidávala tekutinu navíc. Ještě se mi nestalo, že bylo těsto řídké. To mě moc mrzí :-(

      Vymazat
    2. TeĎ to peču, a je to strašně řídké. snad to aspoň naskočí, jinak zbytečně vyhozené peníze :(.

      Vymazat
  8. Tak jsem delala z polovicni davky , je jich hafo a jsou super!!! Dala jsem boruvky a horkou cokoladu a mnam! Akorat jsou silene syte..:-D uz ani nemusim mit obed:-D (y) super

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že se Vám muffinky povedly a hlavně, že Vám chutnají :-) Borůvky jsou super nápad, budu je muset taky vyzkoušet :-)

      Vymazat
  9. Ahojky, myslíš, že to můžu použít na dortík do nižší kulaté formy?
    Chystám do školky narozeninový dortík bez lepku a laktózy. A jahody jsou naše oblíbené :-)
    Lucik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, já myslím, že by to šlo :-) Ale vyzkoušeno to nemám.

      Vymazat
  10. Dělala jsem už dvakrát a jsou výborné. Moje tchýně, která si zakládá na pečení bez cukru, byla nadšená.
    Jen bych se chtěla ještě vyjádřit k té hustotě těsta: z mé zkušenosti jsou veškeré recepty s rýžovou moukou spíš hutnější. Naopak mám pocit, že jsem poprvé přidala málo prášku do pečiva, takže nevyskočily dost.
    Každopádně díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář, jsem ráda, že Vám muffiny chutnaly :-)

      Vymazat
  11. Super recept, a i když jsem měla těsto taky hodně řídké, tak i tak byly dobré a i vypadaly báječně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. To jsem ráda, že se povedly a že Vám muffinky chutnaly :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku