Dopřejte si detox

Detoxikace spočívá v malých změnách, jež vedou k obrovským výsledkům. Těmito slovy začíná kniha spisovatelky Jane Scrivner s názvem "Dopřejte si detox".  A protože každý z nás potřebuje své tělo občas pročistit a cítit se lépe, rozhodla jsem se na tuto knihu napsat recenzi.

Jane Scrivner je odbornice na detoxikaci a péči o tělo. Narodila ve Stratfordu nad Avonou a kariéru zahájila jako masážní terapeutka. Klientům zároveň radila s úpravou životosprávy a změnami životního stylu. Kniha vyšla poprvé v roce 1998, kdy si Jane uvědomila, že tělu nedává to, co potřebuje. Kniha slibuje očistu pro pohodu těla a duše za 30 dní. Vzdáte se kofeinu, alkoholu, mouky, výrobků z kravského mléka, konzervačních přísad a aditiv - to vše na pouhých 30 dní. Uvidíte, jak ohromně se potom budete cítit. Pocítíte příval energie, zbavíte se nadváhy a dokonce i celulitidy. Detoxikace ale neznamená, že se na měsíc všeho vzdáte nebo že budete hladovět. Je vhodná pro každého, bez ohledu na to, jakou práci děláte, kolik času vám zabere nebo kolik máte dětí. Program je jednoduchý, efektivní a lze se jím snadno řídit. Musíte do něj jen investovat trochu času, abyste si na něj zvykli.


NEŽ ZAČNETE

Dvě hodiny denně navíc, zářivá pleť, o několik kilogramů méně, spousta energie, žádná celulitida a mnoho dalšího - to vše vám zajistí detoxikace. Než s ní ale začnete, je dobré vědět, jak tělo funguje a jak bude na detoxikaci reagovat. V této části knihy je úžasně popsáno, co se s tělem během očisty děje. Dozvíte se, jak se na detoxikační program připravit (psychicky i fyzicky) a kdy je ta správná doba začít. Některé základní potraviny také mohou znamenat výdaje navíc a proto je potřeba si udělat ze začátku i nákupní seznam.


ČAS NA DETOXIKACI

Druhá část knihy je zaměřena na potraviny, stravování a přípravu jídel. Od prvního do třicátého dne totiž musíte dodržovat určitá pravidla, která jsou v knize hezky sepsána. Dozvíte se např., proč pít každé ráno horkou vodu s citronem, co jsou superpotraviny, jaká je ideální velikost porce a jak zapojit svou fantazii tak, aby jídlo nebylo nudné. Detoxikace není ale jen o jídle, je také o sportu a zdravém těle. Proto je nutné dodržovat i každodenní procedury, aby bylo Vaše tělo v rovnováze. Co je automasáž, šlapání vody nebo proč je důležité správné dýchání? To vše se v knize dozvíte.

RECEPTY A DOPORUČENÍ

Existuje velké množství potravin, které je vhodné při detoxikaci organismu jíst. Je téměř nemožné zahrnout do receptů všechny, ale ve spolupráci s kuchařkou Anne Sheasbyovou se o to Jane pokusila a vytvořila tak několik plnohodnotných chodů, výtečných svačin a lahodných dezertů. Díky nim si během detoxikačního programu můžete dopřát doslova královskou hostinu. Žádný z pokrmů byste ovšem neměli solit. V knize tak najdete inspiraci na: snídaně, svačiny, lehká jídla a saláty, polévky, hlavní chody, dezerty a pohoštění během detoxikace.


UDRŽENÍ A POSÍLENÍ DETOXIKACE

Tato kapitola vás provede šesti dny detoxikačního programu, ukáže rozličná stádia, jimiž si budete muset projít, seznámí vás s pocity, které můžete očekávat a se situacemi, jež mohou v průběhu 30 dní nastat. Seznámíte se také s metodami, jak se z detoxikačního programu vrátit k běžnému životnímu stylu, jak program prodloužit nebo jak provádět po skončení detoxikace krátké minipůsty. Detoxikaci také můžete podpořit i jinak, než jídlem. Zajděte si třeba na masáž, do sauny, nebo si jen pusťte uklidňující hudbu - v knize najdete spoustu inspirace.


JEDINÝ ZPŮSOB, JAK SE ZBAVIT CELULITIDY

Celulitida je neustále jedním z aktuálních témat. Firmy nás přesvědčují, že můžeme "zredukovat" její projevy nebo se jí zbavit nadobro. Jediným možným způsobem, jak se s celulitidou rozloučit nebo ji alespoň trochu zlepšit bez operace, je zaměřit se na stravu, cvičení a celkovou péči o tělo. A o tom, jak se celulitidy zbavit je také celá poslední kapitola knihy. Dozvíte se, jak celulitida vzniká, její příčiny a samozřejmě také to, jak se ji zbavit.


Závěr: Já osobně detoxikaci plánuji už hodně dlouho. Ovšem vzhledem k tomu, že pořád něco peču, vařím a připravuji recepty na blog, tak toho prostoru pro detoxikační program moc není. Kniha mě každopádně velmi zaujala, je nabitá informacemi a úžasnými recepty. Ty jsou zároveň jednoduché a z dostupných surovin. Nejvíc mě zaujalo dýňové rizoto a grilovaný losos s řeřichou. Kdo čeká ale klasickou kuchařku, toho zklamu. Kniha totiž neobsahuje žádné fotografie. I tak ji ale "zhltnete" od začátku až do konce.

Kniha vyšla v nakladatelství Beta a za 215,- Kč si ji můžete zakoupit ZDE.


A co Vy, máte s detoxikací nějaké zkušenosti?


3 komentářů:

  1. Zdravím, zajímalo by mne, zda je v knize popsany detailni "jidelnicek" na celych 30dni? Zatim jsem pochopila, ze se jedna jen nejake tipy co a jak behem 30 dni delat, ale netusim, zda je zde presne popsano co a kdy jist. Dekuji :) Jinak prima recenze a kniha me urcite zaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, detailní jídelníček na celých 30 dní v knize není. Je tam pouze inspirace na snídaně, obědy, večeře apod. Je tam ale popsáno, které jídlo a ve který čas je vhodné jíst. Těmi recepty se řídit úplně nemusíš, je to spíš pro inspiraci. V knize je ale detailně popsáno, která potravina a na co je při detoxikaci vhodná, takže si jídelníček pak můžeš klidně sestavit i sama :-)

      Vymazat
  2. Hezký příspěvek. Taky pravidelně detoxikuji :) A zrovna dnes jsem napsal jeden příspěvek na svém blogu, který se taky týkal detoxu. S pomocí obědových salátů :) http://bit.ly/1VmRloF

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku