Kynuté celozrnné koláčky

Musím se přiznat, že kynuté koláče jsem dělala poprvé v životě. Chtěla jsem snídani zpestřit něčím novým a proto jsem se rozhodla upéct zrovna koláčky. Navíc jsem doma měla opět úžasný tvaroh z litovelské sýrárny, který jsem použila i v nedávném receptu na tvarohový dort. Náplň můžete zvolit samozřejmě jakoukoliv, ale já jsem zvolila svůj oblíbený tvaroh a mák. No a nebyla bych to já, kdybych je neudělala něčím jiné. Jsou proto připraveny z celozrnné a špaldové mouky a slazeny jsou pouze stévií.

Budeme potřebovat (na 24 koláčů) - těsto: 

  • 300 g špaldové mouky
  • 130 g celozrnné pšeničné mouky
  • 70 g hladké mouky
  • 2 vejce (1 do těsta + 1 na potření)
  • 1/2 kostky droždí
  • 300 ml rostlinného mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 150 g přepuštěného másla
  • stévie (dle chuti)
  • 1 lžička soli

náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu 
  • 150 g mletého máku
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • mandličky (na ozdobu)
  • stévie

Postup: V míse smícháme teplé mléko, lžíci pšeničné mouky a lžíci cukru. Přidáme rozdrobené droždí, metličkou vše promícháme, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (cca 20 minut). Po dvaceti minutách přidáme ke kvásku všechny zbývající suroviny. Pomocí robota (nebo vařečkou) vypracujeme hladké těsto. Mísu opět přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme těsto vykynout. Mezitím si můžeme připravit obě náplně. Na tvarohovou - smícháme tvaroh, pudink a stévii. Na makovou - do hrnce vlijeme mléko, přidáme mák, stévii, krátce povaříme a necháme vychladnout.

Cca po hodině je těsto vykynuté. Lžící z něj odkrajujeme malé kousky, ze kterých vytvoříme kuličky. Ty klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem (na jeden plech jsem dala 12 kuliček). Na každou kuličku zatlačíme tak, aby se uprostřed vytvořil důlek (použijte např. dno skleničky). Důlky naplníme připravenou náplní a okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 - 25 minut dozlatova.

Dobrou chuť :-)

10 komentářů:

  1. Na tyhle koláčky mám už dlouho chuť! Až mi doma dojdou zásoby ovoce na pečení, které chci teď někdy stihnout, pustím se do nich, vypadají (a určitě i tak chutnají!) totiž výborně :3
    Můžu se zeptat jak dlouho cca ti těsto kynulo? :)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, máš to tam napsané :D Jsem prvně nepostřehla :)

      Vymazat
    2. Děkuji :-) Na to, že to byla moje premiéra, tak dopadly výborně .. a chutnají fakt skvěle :-)

      Vymazat
  2. Další krásný recept :) Mysíš, že by se dala použít jiná mouka, než pšeničná ? Třeba pohanková nebo žitná nebo tak? Snažím se pšenici úplně vyhýbat, nedělá mi dobře .. ale tyhle koláčky vypadají nádherně, hrozně ráda bych je zkusila :)

    Me Adelaida

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, s tou moukou si nejsem moc jistá .. vzhledem k tomu, že pohanková mouka je bezlepková, tak nevím, jestli by vůbec nakynula :-/ A ta žitná mouka sama o sobě je moc těžká, takže by to chtělo smíchat s tou klasickou pšeničnou .. ale nemám s tím zkušenost, takže by to chtělo vyzkoušet.

      Vymazat
  3. Koláčky jsem včera pekla a jsou opravdu výborné.Byla to také moje premiéra
    a dopadly dobře!Dávala jsem mouku jen špaldovou hladkou a klasické bio mléko.
    Děkujeme za recept! :-) Jíťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že se Vám koláčky povedly a hlavně, že Vám chutnaly :-) Děkuji za milý komentář.

      Vymazat

 

Koupit kuchařku