Květáková kari rýže s kokosovým mlékem

Květáková rýže je neodmyslitelnou součástí paleo jídelníčku. Zároveň Vám dobře poslouží, pokud držíte štíhlou linii. Květák totiž obsahuje jen minimum sacharidů a proto si ho bez výčitek můžete dopřát jako zdravou přílohu třeba k masu. Dá se připravit i jako květákové "rizoto" nebo v mém případě jako kari květáková rýže v indickém stylu s kokosovým mlékem. Jeho příprava je opravdu jednoduchá a na rozdíl od klasické rýže nevyžaduje tak dlouhé vaření.

Budeme potřebovat (na 2 porce):

  • 1 větší květák
  • 1 cibule
  • 200 ml kokosového mléka (cca 1/2 plechovky)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička kari
  • špetka kurkumy
  • sezamová semínka
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř

Postup: Syrový květák rozebereme na růžičky a vhodíme je do mixéru. Vše rozmixujeme na drobné kousky (cca velikosti rýže). Na pánvi rozehřejeme lžíci kokosového oleje, přidáme nakrájenou cibulku a restujeme dozlatova. Přidáme rozmixovaný květák, kokosové mléko, kari a kurkumu. Květák mícháme tak dlouho, dokud nevsákne všechno mléko. Květáková rýže by měla mít krémovou konzistenci. Nakonec vše ochutíme solí a pepřem. Před podávání posypeme nasekaným koriandrem a sezamovými semínky. 

Dobrou chuť :-)

11 komentářů:

  1. Vypadá to výborně a jednoduše :)! Plechovkou kokosového mléka se myslí ta velká (400ml)? Takže cca 200ml stačí? Děkuji za odpověď :). Beka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Ano, myslím tím velkou plechovku mléka, takže polovina cca těch 200 ml bude stačit :-) Samozřejmě můžeš přidat méně nebo více dle chuti a velikosti květáku :-)

      Vymazat
  2. Hmm tohle by mi mohlo chutnat a je to rychlé, takže oběd do práce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak .. rychlé a moc dobré. Taky si nosím v krabičce do práce :-)

      Vymazat
  3. Vypadá to výborně, určitě to zkusím :)
    www.kamiidk.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Páni to vypada vyborne,kokosove mleko jsem jeste nikdy neochutnala a kari koreni miluju :),nevis kde bych mohla dobre kokosove mleko sehnat :) ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Kokosové mléko je úžasné, hlavně na tyhle exotické pokrmy a dohromady s kari je to skvělá kombinace. Jinak mléko kupuji normálně v obchodě, žádnou speciální značku nemám :-)

      Vymazat
  5. Mňam! To vypadá skvěle.. Někdy zkusím :)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
  6. Dělala jsem dnes na večeři s treskou a grilovanou cuketou a bylo to výborné. Máme rádi ostré, tak jsem přidala chilli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že Vám rýže chutnala. Treska a cuketa k tomu je výborný nápad :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku