Sladký život bez cukru

V dnešním článku bych Vám chtěla představit knihu, která Vám možná změní život. Knihu, ze které jsem totálně unešená a kterou jsem s nadšením zhltla od začátku až do konce. Nečekejte žádnou nudnou a tuctovou kuchařku, kterou koupíte v každém knihkupectví. Tahle je totiž výjimečná. Je to návod na to, jak změnit svůj životní styl a cítit se lépe. A to chceme přece všichni, no ne?

"NEJSTE SAMI. JEDEME V TOM VŠICHNI"


Ale vraťme se zpět ke knize. Autorkou je sympatická Sarah Wilsonová - australská poradkyně pro zdravou výživu, novinářka a bloggerka. Působila jako redaktorka Cosmopolitanu a moderovala nejsledovanější televizní show v dějinách země MasterChef  Australia.

Vědecky se Sarah začala dietami zabývat ne proto, že by chtěla prodávat knížky, ale proto, že se potřebovala uzdravit. Jako malá vyrůstala v rodině, kde se jedlo hodně přirozeně. Její závislost na cukru se objevila, až když se v době dospívání přestěhovala z venkova do města. Koktejl dívčích hormonů, nově objevený svět nákupních center s cukrárnami a přístup k jídlu, které jí bylo do té doby odpíráno způsobilo, že najela na cukr v plné parádě. Na vysoké nebyla schopná fungovat, pokud si přesně v deset dopoledne nedala skořicovou pletýnku. Po čase už to nestačilo. Po každém obědě si dávala ještě jablečný koláč a kousek čokolády. Brzy už fičela na příšerné horské dráze cukrových vzestupů a pádů. Kvůli takovému stravování onemocněla - těžce onemocněla. Objevila se u ní autoimunitní choroba - Graves-Basedowova choroba čili nadměrná aktivita štítné žlázy. A tak se Sarah rozhodla, že s cukrem skoncuje nadobro a vyřadí ho ze svého jídelníčku úplně. 

"Byla jsem závislá na cukru, i když jsem na to nevypadala"



Vyřadit cukr bylo snažší, než čekala. Sarah se cítila se líp, než kdy předtím a tak v tom prostě pokračovala. Zpovídala tucty odborníků po celém světě a jako certifikovaná výživová poradkyně prováděla svůj vlastní výzkum. Dělala pokusy sama na sobě a nakonec shromáždila stohy vědecky ověřených postupů, které doopravdy fungují. Pak to vzala vážně, oddala se věci a rozhodla se napsat knihu - "Sladký život bez cukru"

Samotná kniha má celkem 213 stran a je rozdělena na osmitýdenní detoxikační program a kuchařku.


DETOXIKAČNÍ PROGRAM - tato část je nejobsáhlejší a popsat všechny rady, postupy a doporučení by bylo opravdu na dlouho. Takže Vám jen ve zkratce popíšu, jak probíhají jednotlivé týdny. 

Týden 1: v prvním týdnu jde jen o několik jednoduchých a prostých změn, které nejsou nijak komplikované. Sarah v tomto týdnu doporučuje zredukovat všechny rafinované sacharidy (pečivo, výrobky z bílé mouky atd.) a udělat v jídle několik jednoduchých změn. Například vyměnit džus za čaj nebo dát si na snídani místo zapečeného müslli raději toast s vajíčkem. 

Týden 2: to, co vyřazujeme, musíme nějak nahradit. V tomto týdnu se doporučuje nahradit vynechaný cukr tukem a trochou bílkovin. Tuk a bílkoviny náš totiž zasytí a udrží na uzdě neovladatelné chtě.

Týden 3: ve třetím týdnu vstupujete do fáze absťáku a všechen cukr musí už opravdu pryč (bez výjimky). Není dovoleno si dát už ani trošku medu, müslli nebo sušeného ovoce. Sarah Vám poradí, jak se naučit číst etikety na potravinách, ve kterých se skrývá i cukr, o kterém jste možná nevěděli. 

Týden 4: začnou se objevovat pochybnosti, jestli to, co děláte, je vůbec správně. Ozve se hlásek: Proč se vůbec takhle trápím? Zde je důležité vydržet a nepolevit. Sarah Vám poradí jak.

Týden 5: tvořivost, experimenty a detoxikace. V tomto týdnu dostanete tipy, jak na sobě vyzkoušet jiné zdroje sladkostí a jakými triky přelstít chutě na sladké (např. si po večeři vyčistit zuby apod.). 

Týden 6: návrat sladké chuti. Po šesti týdnech zjistíte, že už vás neodbytné chutě na cukr nebo sladkosti nesužují. A právě v této chvíli se dá začít trochu koketovat s nasládlými potravinami. Dozvíte se, které ovoce má nízký obsah fruktózy a jakým zajímavým kořením si jídlo ochutit.

Týden 7: zotavení z poklesků. Tento týden už máte detoxikaci i abstinenční příznaky za sebou a cítíte se mnohem lépe. Pokud jste ale přece jenom zhřešili a dali si něco sladkého, dozvíte se, jak to napravit. 

Týden 8: dokázali jste to! Teď už je to jen na Vás, zda budete ve svém novém životním stylu pokračovat, nebo se vrátíte zpět ke svým původním stravovacím návykům. Sarah Vám poradí, jak si najít vlastní směr.

Podtrženo a sečteno. Sama autorka po těchto osmi týdnech shodila něco přes 4 kila, zklidnil se jí žaludek, už se necítí tolik nafouklá a hlavně - její choroba začala pomaloučku ustupovat. To vše díky vynechání cukru.


Ještě než se dostaneme k samotným receptům, chtěla bych Vám představit kapitolu VYBAVENÍ. V té najdete spoustu užitečných rad, jak si přípravu jídla zjednodušit. Vytvořte si zásoby v mrazáku a nakupte si základní suroviny. Naučíte se, jak si připravit své vlastní omáčky a dresingy, jak vyrobit vlastní ořechová mléka, proč je důležité klíčit semínka, dozvíte se jaká sladidla nebo oleje při vaření používat a spoustu dalšího. 

A nakonec to nejlepší. Po všech užitečných radách a doporučeních přichází konečně na řadu RECEPTY. 108 receptů bez cukru, u kterých budete mít neodolatelnou chuť připravit si úplně všechno. Každý recept je doprovázen nádhernou barevnou fotografií a věřte mi, že u každé se Vám budou sbíhat sliny. Recepty jsou opět rozděleny na několik kategorií: snídaně, koktejly a nápoje, zdravá očistná jídla, slané svačiny, děti bez cukru, sladká pokušení a dezerty.


Sarah se v knize snaží používat co nejméně různých ingrediencí. Nesnáší plýtvání a proto v celé kuchařce uvádí pořád tytéž základní suroviny. Dá se s nimi totiž experimentovat a používat je na mnoho způsobů. Většina jídel také neobsahuje lepek ani obilniny. Ty totiž obsahují obilný škrob, který může podporovat závislost na cukru. 

Mě samotnou opravdu překvapilo, jak se bez použití cukru nebo sladidel dají vytvořit úžasné a nápadité dezerty, ve kterých ani nepoznáte, že tam cukr chybí. Třeba takový oříškový dort nebo dýňový koláč se smetanou určitě vyzkouším.


Osobně se ve svých receptech snažím cukr omezit a raději ho nahrazuji například medem nebo ovocem. Proto je mi tato kuchařka tolik sympatická. Je to totiž přesně ten styl kuchařky, kterou bych si přála mít i já. Všechny recepty jsou na přípravu velice jednoduché a právě u této kuchařky platí, že v jednoduchosti je síla.

Už několikrát jsem přemýšlela, že ze svého jídelníčku cukr úplně vyškrtnu. A když mluvím o cukru, myslím tím i med, můj oblíbený datlový sirup apod. Týden jsem to vydržela, ale nikdy jsem to nedotáhla do konce. Bez ovesné kaše a sladkých lívanců si zkrátka své ráno nedokážu představit. A proto obdivuji Sarah, která to dokázala a inspirovala tím i spoustu dalších.


Kniha získala v mé sbírce kuchařek čestné místo a mám ji v kuchyni neustále po ruce. Pokaždé, když mám chuť na něco "sladkého" do ní nakouknu a inspiruji některým ze zdravých receptů. 

Pokud se Vám kniha líbila a chcete se dozvědět víc:


Samotná kuchařka vyšla v nakladatelství Beta a za 239,- Kč si ji můžete zakoupit ZDE


23 komentářů:

  1. Moc se mi líbí fotky v kuchařce a celkově mě hodně zaujala, určitě ji půjdu prolistovat a třeba si i udělám radost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotky jsou úžasné a já jsem se do téhle kuchařky úplně zamilovala. Ty recepty jsou originální a hrozně jednoduché. Určitě doporučuji omrknout ji někde v knihkupectví a já věřím, že si ji odneseš i domů :-)

      Vymazat
  2. Kniha se mi zamlouvá na první pohled, hned, jak jsem dočetla tak poutavou recenzi. Potřebuji se pohnout tímto směrem :-)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se recenze líbí :-) Taky bych se potřebovala pohnout, ale zatím na to nemám odvahu :-/

      Vymazat
  3. Díky moc za tip na tuhle knížku. Důkladná recenze! Myslím, že ji koupím své dceři i sobě a posune nás to zase dál. Musím říct, že už se nám hodně povedlo omezit sladkosti a přitom vůbec nestrádáme a to jsme asi byly závislačky taky. Dítěti se to hůře vysvětluje, špatně se řeší disciplína, ale takhle kniha nám zas pomůže :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně bych do recenze zvládla napsat víc, knížka je totiž od začátku až do konce nabitá samými zajímavými informacemi a recepty. Je super, že se lidi pomalu učí nahrazovat cukr třeba ovocem a zjišťují, že jim to vlastně vůbec nechybí. Ale pokud se s tím začne pomaličku, tak to určitě půjde :-) Držím palce :-)

      Vymazat
  4. To je přesně typ kuchařky pro mě. :) Něco na způsob Deliciously Ella. Díky moc za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lahodně s Ellou mám doma taky. Ty kuchařky jsou hodně podobné, ale Sladký život bez cukru je více obsáhlý :-) Určitě doporučuji si ji pořídit :-)

      Vymazat
  5. Ta knizka se mi velmi libi a podle fotek vypadaji recepty velmi lahodne. Supr, idealni darek pro zenu k svatku:) Jenze ted otazka, aby se neurazila, ze si myslim.,ze by potrebovala zhxxxxx :) :) jinak mas moc pekne stranky jeste se na ne kouknu vice pres tyden a treba neco upecu a hodim na instagram :) Fanousek z instagramu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu můžu opravdu doporučit. Jsou v ní zajímavé informace, tipy a rady a hlavně skvělé recepty a ty fotky jsou krásné :-) Kdybych takovou knihu dostala, tak bych se určitě neurazila, záleží na úhlu pohledu :-) Jinak moc děkuji za pochvalu a za milý komentář :-)

      Vymazat
  6. Opravdu moc pěkná recenze :) Knihu si troufnu objednat i bez návštěvy knihkupectví a budu se na ni těšit :) Jinak jsem u vás našla moc pěkné pohankové sušenky, které hned příští týden vyzkouším upéct :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Knihu si rozhodně objednejte, myslím si, že nebudete litovat. Jsem ráda, že jste objevila recept, podle svých chutí. Tak ať se Vám sušenky vydaří :-)

      Vymazat
  7. Skvělá recenze! :-) nedalo mi to a knihu jsem si jela hned koupit! :-D je úúúúúžasná! :-) moc se těším až ty dobroty vyzkouším :-) jen to zbavování cukru nechám raději až po vánocích :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Já jsem si knihu taky zamilovala hned, jak jsem ji otevřela. No a s tím cukrem máš pravdu. O Vánocích je ho trošku třeba :-)

      Vymazat
    2. A co už jsi z ní zkoušela? :-) já dneska upekla oříškový koláč a nemá chybu! :-) největší zábavou bylo sledovat, jak se z jogurtu stává domácí sýr :-D

      Vymazat
    3. Zatím nic .. já si vždycky naplánuju, že něco upeču a pak na to zapomenu a stejně udělám zase něco jiného :-D Ale už se k tomu musím konečně dostat. Ten oříškový koláč se mi taky právě líbil :-)

      Vymazat
  8. Dobrý den, jsou v knížce potřeba nějaké speciální ingredience? (např. stévie, rýžový sirup atd..? ) Děkuji Kačka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, v receptech se hodně používá kokosový olej, stévie a rýžový sirup. Nejsou to ale nijak speciální ingredience. Dnes se dají sehnat v každé prodejně se zdravou výživou :-)

      Vymazat
  9. Dobrý den, tak tahle knížka mě zaujala, hned si ji při objednávání hodím do košíku, děkuji :-) Mám ráda netypické kuchařky. Pěkný den Lendy P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že jsem Vás svou recenzí inspirovala ke koupi :-) Rozhodně takhle kniha stojí za to a věřím, že se Vám bude líbit stejně jako mě :-)

      Vymazat
  10. Dobrý den, zajímá mě, jak moc je v receptech zastoupeno maso, resp. živočišné produkty? Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, maso se v receptech vůbec nevyskytuje. Vejce a mléčné produkty (např. máslo, sýry) ano, ale jen asi u tří nebo čtyř receptů :-) Jinak jsou veganské.

      Vymazat
  11. Já se taky snažím omezovat klasický cukr jak jen to jde. Oblíbila jsem si čekankový sirup a do čaje si dávám med, to se musím přiznat :-D . Všechno je to jenom v hlavě a o tom, jak si srovnáme priority :-) . Já jsem si našla o zdraví několik různých audioknih a snažím se celkově změnit náš život. Jde to ale pomalu, protože nechci dělat nějaké velké změny :-) .

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku