Domácí smetanové houstičky

Včera večer jsem dostala obrovskou chuť na křupavé houstičky. A tak jsem si je prostě upekla. Protože není nad čerstvě upečené domácí pečivo, které si namažete máslem a s chutí se zakousnete. A tyhle houstičky jsou obzvláště vypečené. Je v nich totiž navíc čerstvý smetanový sýr z Jaroměřické mlékárny a to je teprve bomba. Joooo, pečení je prostě radost.

Budeme potřebovat (na 6 houstiček):

  • 350 g špaldové mouky
  • 200 ml mléka
  • 50 g najemno nastrouhaného sýru Gouda
  • 150 g Jaroměřický smetanový sýr Fénix
  • 100 g másla (změklého)
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • sezamová a slunečnicová semínka (na ozdobu)
  • 1 vejce na potření housek
  • sůl

Postup: Všechny suroviny smícháme ve velké míse dohromady a zpracujeme nelepivé těsto. Z těsta pak pleteme houstičky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 35-40 minut.

Dobrou chuť :-)

9 komentářů:

  1. Tak to vypadá suprově. :o A ještě lepší pocit je, když mám Jaroměřice cca 10 km od domu. :3 *BNG*
    http://barnewgirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak super, jejich výrobky jsou fakt kvalitní .. takže šup nakoupit a můžeš se pustit do pečení :-)

      Vymazat
  2. Housticky ma nalakali, tak som ich dnes skusila. Ale bohuzial sa vobec nepodarili. Je v nich hrozne citit muka a uplne sa rozpadaju. pouzila som tuto muku http://www.zdrava-vyziva-brno.cz/spaldova-celozrnna-mouka-hladka-natural-jihlava-1kg/975
    Fenix som nezohnala, tak som pouzila prirodny termizovany syr z Alberta. mlieko ryzove. Muky som musela pridat viac, aby sa s cestom dalo pracovat. pri uvedenom mnozstve bolo velmi lepive. Neviem, ci tie vymene suroviny mohli zapricinit to,ze sa vobec nepodarili. :(

    Maja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc mrzí .. možná to bude tím sýrem. Ten Fénix je takový dost tuhý, podobný jako třeba Lučina nebo tvrdší tvaroh :-/ Každopádně já jsem je měla nadýchané a ten smetanový sýr se v tom úplně rozplýval. Vážně nevím, čím to může být.

      Vymazat
    2. Dakujem za odpoved. Ten syr je prave konzistenciou taky isty ako Lucina, preto som ho pouzila. Alebo bude chyba v muke. Je to zahada :)

      Vymazat
  3. Ahoj Sůšo!
    Mám na tebe dotaz. Je nutný kastrólek s vodou do trouby stejně jako u chleba? Ptám se, protože mne tvoje houstičky absolutně okouzlily a chystám se na ně o víkendu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, kastrůlek není nutný :-) Mě se houstičky úplně rozplývaly na jazyku, tak doufám, že se povedou :-)

      Vymazat
  4. Dobrý deň.
    Zaujal ma Váš recept na houstičky a hlavne spojenie smotanového syra a špaldovej múky, tak som ho musela vyskúšať. Priznám sa, najprv som neverila, že či sa to bude vôbec dať jesť, ale keď som ich dopiekla a trocha vychladli, tak som zistila, že to sú tie najlepšie houstičky. Zvonka chrumkavé, zvnútra mäkké, dokonca aj po pár dňoch boli výborné. Ďakujem za nápad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, tak to jsem moc ráda, že Vám houstičky chutnaly. Musím říct, že jsou to jedny z nejlepších, co jsem kdy pekla. Přesně jak píšete. Uvnitř měkké a na povrchu krásně křupavé :-) A moc děkuji za pochvalu.

      Vymazat

 

Koupit kuchařku

mytaste.cz

myTaste.cz