Vánočka ze špaldové mouky

Dnes jsem pekla svou první vánočku v životě. Není to zrovna kandidátka na nejhezčí vánočku roku, ale chuťově je prostě úžasná. Je krásně máslová a vůbec není vysušená. Přenesla jsem se do svých dětských let, kdy jsem se ráno probudila a na stole mě čekala vánočka namazaná máslem a k tomu horké kakao.

Budeme potřebovat:

  • 480 g špaldové mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření 
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce BIO vanilkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • hrst rozinek
  • plátky kokosu 

Postup: Z dvou lžic vanilkového cukru, droždí a trošky mléka si vyrobíme kvásek a necháme ho vzejít. Mezitím si ve větší míse smícháme mouku, vejce, cukr, špetku soli, mléko a přidáme rozpuštěné máslo. Nakonec vmícháme hotový kvásek. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne vláčné těsto. Do těsta nakonec přidáme rozinky a necháme ho cca hodinku kynout na teplém místě. Vykynuté těsto si rozdělíme na kousky podle toho, jak budeme vánočku zaplétat. Doporučuji najít si na internetu postup nebo video, jak vánočku zaplést. Je to opravdu jednoduché a zvládne to každý :-) Hotovou vánočku přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 45 minut.

Dobrou chuť :-)

8 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Joooo, škoda že už je skoro snězená :D ale určitě budu péct někdy další, tak ti kousek nechám :-)

      Vymazat
  2. Včera jsem vánočku upekla :) měla jsem obavy, že když bude jen z celozrnné mouky, tak bude špatně kynout, ale všechno se povedlo! Je to ta nejlepší vánočka, co jsem kdy jedla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? To by mě nenapadlo upéct na velikonoce vánočku. Mám recept i na špaldový mazanec :-) Ale tak to jsem ráda, že chutnala :-)

      Vymazat
  3. Vánočku můžu taky doporučit. Sladká tak akorát vůbec jí nic nechybělo. Akorát jsem se chtěla zeptat, kde jsem udělala chybu, když mi po vypnutí trouby a pootevření dvířek komplet spadla a stala se z ní placka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda :-) To splasknutí vánočky může být z více důvodů. Buď byla vánočka špatně vykynutá, nebo je pečená moc prudce .. může to být i druhem mouky atd atd. To je těžko tahle říct :-/ .. mě se vánočka taky někdy nepovede, ale co, důležitá je přece chuť :-)

      Vymazat
  4. Dobrý den, je prosím potřeba mít rozinky předem namočené např. v horké vodě? Může být špaldová mouka hladká z Lidlu (světle žlutý obal)? Děkuji moc. Je to moje první vánočka, tak snad se podaří 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, doporučuji rozinky namočit, ale není to nutné :-) A mouku můžete mít i hladkou. Držím palce, ať se vánočka podaří :-)

      Vymazat

 

Koupit kuchařku