Pages

8. 4. 2022

Jogurtový koláč s ovocem a drobenkou

Dnes jsem dostala obrovskou chuť na klasický ovocný koláč s drobenkou. Takový, který si můžete dát v neděli po obědě ke kávičce nebo k čaji a který bude zaručeně chutnat celé rodině. Příprava je opravdu rychlá, takže vám nezabere moc času. Díky jogurtu je koláč hezky vláčný a pěkně nadýchaný.

Budeme potřebovat (na formu o průměru 26 cm):

  • 250 g hladké pšeničné mouky (použila jsem dortovou mouku Babiččina volba)
  • 2 vejce 
  • 4 lžíce medu
  • 400 g bílého jogurtu
  • 150 ml oleje
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 250 g mraženého ovoce (borůvky + červený rybíz)
  • máslo na vymazání
  • strouhaný kokos na vysypání formy

na drobenku:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce hrubé mouky

Postup: V míse vyšleháme vejce s medem. Postupně přidáváme olej a smetanový jogurt. Ke směsi vsypeme mouku s kypřícím práškem a vše promícháme. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Do formy vlijeme připravené těsto a navrch vyskládáme ovoce. V menší misce smícháme rozpuštěné máslo s cukrem, hrubou moukou a připravíme drobenku. Hotovou drobenkou posypeme vršek koláče. Takto připravený koláč vložíme do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečeme cca 40 minut.

Dobrou chuť :-)

3 komentáře:

  1. Já do dortů často přidávám i nějaké superpotraviny, které nám dodají energii, nebo alespoň dokážou podpořit zdraví. Často při vaření tedy přidávám například maca, kterou jsem si v průběhu posledních let velmi oblíbila. Nejvíce mě zaujaly její blahodárné účinky nejen na imunitu, ale i po stránce sexuální, kde jsme s manželem měli dlouhou dobu problémy.

    OdpovědětVymazat