Špaldový mřížkový koláč s jablky

Léto už se pomalu chýlí ke konci, venku se ochladilo a já jsem dostala chuť na nějaký poctivý koláč. A protože jsem od kamarádky dostala celý košík domácích jablíček, rozhodla jsem se upéct špaldový mřížkový koláč s jablky. Je křehký, sladký po jablíčkách a voní skořicí.

Budeme potřebovat (na těsto):

  • 400 g jemně mleté špaldové mouky 
  • 2 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla 
  • 1 kypřící prášek

náplň:

  • 5 velkých jablek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • malý panák mandlového likéru amaretto
  • 1 lžíce másla
  • 100 g rozinek

Postup: Ve velké míse smíchejte špaldovou mouku, vejce, cukr, rozpuštěné máslo, kypřící prášek a vypracujte měkké těsto. Hotové těsto vložte na cca 30 minut do lednice a začněte připravovat náplň. Jablka oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Nakrájená jablka vhoďte do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, rozinky, skořici a amaretto. Přidejte 4-6 lžic studené vody a vařte asi 5 minut. Po pěti minutách stáhněte hrnec z plotny, přidejte lžíci másla a nechte ho rozpustit.

Těsto vytáhněte z lednice a namačkejte ho do vymazané koláčové formy. Nezapomeňte vytvarovat i okraje. Na takto připravený korpus rozprostřete jablečnou náplň. Zbytek těsta (asi třetinu) vyválejte, rádýlkem vykrájejte stejně široké proužky a naskládejte je na koláč tak, aby vytvořily mřížku. Hotový koláč vložte do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečte cca 30 minut.

Dobrou chuť :-)

4 komentářů:

 

Koupit kuchařku