Budeme potřebovat (na těsto):
- 400 g jemně mleté špaldové mouky
- 2 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 kypřící prášek
náplň:
- 5 velkých jablek
- šťáva z 1/2 citronu
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- malý panák mandlového likéru amaretto
- 1 lžíce másla
- 100 g rozinek
Postup: Ve velké míse smíchejte špaldovou mouku, vejce, cukr, rozpuštěné máslo, kypřící prášek a vypracujte měkké těsto. Hotové těsto vložte na cca 30 minut do lednice a začněte připravovat náplň. Jablka oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Nakrájená jablka vhoďte do hrnce, přidejte citronovou šťávu, cukr, rozinky, skořici a amaretto. Přidejte 4-6 lžic studené vody a vařte asi 5 minut. Po pěti minutách stáhněte hrnec z plotny, přidejte lžíci másla a nechte ho rozpustit.
Těsto vytáhněte z lednice a namačkejte ho do vymazané koláčové formy. Nezapomeňte vytvarovat i okraje. Na takto připravený korpus rozprostřete jablečnou náplň. Zbytek těsta (asi třetinu) vyválejte, rádýlkem vykrájejte stejně široké proužky a naskládejte je na koláč tak, aby vytvořily mřížku. Hotový koláč vložte do trouby vyhřáté na 175 stupňů a pečte cca 30 minut.
Dobrou chuť :-)
To vypadá fakt dobře :)
OdpovědětVymazatVítejte u Mišky
Děkuji :-)
Vymazatten vypadá skvěle
OdpovědětVymazatMoc děkuji :-)
Vymazat