Budeme potřebovat (na 2 plechy):
- 200 g pohankové mouky
- 50 g čirokové mouky
- 80 g medu
- 1 vejce
- 45 g rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička sody
- perníkové koření (dle chuti)
- bílek (na potření perníčků)
Postup: V míse ušleháme vejce s medem. K vyšlehané směsi vsypeme pohankovou, čirokovou mouku, sodu a perníkové koření. Nakonec přidáme rozpuštěný kokosový olej a vypracujeme těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme ho přes noc uležet v lednici. Mám vyzkoušeno, že je lepší, když těsto před válením vytáhnete z lednice a necháte ho cca na 30 minut povolit. Já postupuji tak, že si z těsta odeberu vždy kousek, chvilku ho poválím v dlani a až poté ho vyválím mezi dvěma kusy potravinářské fólie na 0,5 cm vysokou placku. Z těsta vykrojíme požadované tvary a pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů cca 10-12 minut dozlatova. Po vytažení perníčky potřeme rozšlehaným bílkem, aby se hezky leskly. Perníčky jsou po upečení hezky měkké a vláčné.
Dobrou chuť :-)
Dělám klasické perníčky, ale už mě napadlo, že bych zkusila nějaké jiné (zdravější) :) tak třeba příští rok.
OdpovědětVymazatPřeji Ti krásné a šťastné Vánoce!
Nela z blogu Růžová rtěnka
Příští rok určitě vyzkoušej. Já jsem je rozhodně nepekla naposledy, byly vážně výborné :-)
VymazatTeda, já tento rok žádné perníčky nedělala, nějak se mi nechtělo :D :)
OdpovědětVymazatDobrý den, děkuji za opravdu zajímavý recept. Já do perníčku a prakticky veškerého cukroví přidávám i ořechy. Nejradši mám pekanové ořechy, o kterých jsem navíc četla, že jsou opravdu výživné, takže se je snažím dávat kamkoli to jen jde. Nebojím se je tedy přidat i do salátu nebo navrch zeleninových směsí.
OdpovědětVymazat