Rajčatovo-bazalková polévka

Nedávno jsem dostala šílenou chuť na nějakou hustou krémovou polévku. A protože jsem doma měla čerstvou bazalku, rozhodla jsem se ji zkombinovat s rajčátky a uvařila jsem tuhle rajčatovou polévku. Přidávám do ní navíc i mrkev a všechno pak společně upeču v troubě. Pečená zelenina dodá polévce správný šmrnc a chutná ještě lépe, když ji nakonec ozdobíte chlebovými krutonky.

Suroviny (na 2 porce):

  • 200 g zralých rajčat 
  • 2 velké mrkve 
  • 1 středně velká cibule
  • 4 stroužky česneku 
  • 500 ml zeleninového vývaru 
  • olivový olej
  • hrst bazalkových lístků
  • hrubozrnná mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • hrst opražených dýňových semínek
  • chlebové krutony  

Postup: Oloupanou mrkev a cibuli nakrájejte na větší kousky a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata, celé stroužky česneku a vše zakápněte olivovým olejem. Plech se zeleninou vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, osolte, opepřete a pečte cca 30 minut. Upečenou zeleninu vhoďte do mixéru, přidejte hrst bazalkových lístků a vše rozmixujte na hladký krém. Hotový krém vlijte do hrnce, přidejte zeleninový vývar a nechte vařit 5-7 minut. Polévku naservírujte do misky, posypte ji nasucho opraženými dýňovými semínky, chlebovými krutony a na závěr ji ozdobte snítkou bazalky.

Dobrou chuť :-)

4 komentářů:

 

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři