Bramborový salát s majonézou z červené čočky

Bramborový salát bych mohla jíst pořád a jako přílohu ho miluji ke všemu. Ovšem přiznejme si, majonéza není zrovna nejzdravější a nejdietnější a proto jsem uvažovala, jak ji připravit zdravěji. Místo klasické majonézy jsem se proto naučila připravovat dresink z červené čočky. Je jednoduchý, chuťově nepřekonatelný a jakmile ho jednou ochutnáte, už nebudete chtít žádný jiný.

Budeme potřebovat (pro 2 osoby):

  • 5 velkých brambor
  • 1 červená paprika
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 červená cibule
  • hladkolistá petrželka

majonéza:

  • 3/4 hrnku červené čočky
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • 1 lžíce sezamové pasty tahini
  • voda
  • sůl

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout, oloupeme a nakrájíme je na kostičky. K bramborům přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku, řapíkatý celer, cibuli a nasekanou hladkolistou petrželku. Červenou čočku uvaříme doměkka, propláchneme ji a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Během mixování přidáme sezamovou pastu a přiléváme postupně olivový olej a vodu tak, aby měla čočka konzistenci hladké majonézy. Hotovou majonézu dochutíme solí, citronovou šťávou a vmícháme ji do salátu. Všechny suroviny promícháme a podáváme.

Můj tip: Pro výraznější chuť můžete do majonézy přidat i jednu kyselou okurku.

Dobrou chuť :-)

7 komentářů:

 

Koupit kuchařku