Květákové brownies

Květákové brownies nebo květáková buchta .. můžete si tomu říkat jak chcete. Každopádně je to můj další pokus o zdravý a bezlepkový moučník, který můžete mlsat bez výčitek. V receptu jsem použila svou oblíbenou pohankovou mouku, ale můžete použít například i mouku rýžovou nebo jinou bezlepkovou variantu. Troufnu si říct, že pokud dáte někomu tento moučník ochutnat, rozhodně nepozná, že v něm nějaký květák je. Je v něm totiž dokonale ukrytý. Zároveň je díky němu po upečení buchta krásně vláčná a působí trochu "nedopečeným" dojmem. Toho se ovšem nebojte, je to tak správně.

Budeme potřebovat:

  • 1 menší květák (cca 800 g)
  • 3 vejce
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1 banán
  • 1/2 hrnku mléka
  • stévie nebo třtinový cukr (dle chuti)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • strouhaný kokos (na vysypání formy)
  • kokosový olej (na vymazání formy)

Postup: Květák očistíme a rozebereme ho na růžičky. Ty pak vložíme do mixéru nebo food processoru a vše rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme všechny ostatní suroviny kromě kokosu a kokosového oleje a znovu vše rozmixujeme na hladké těsto. Pokud by se Vám těsto zdálo moc husté, přidejte ještě trochu mléka. Formu (použila jsem obdelníkovou 23x33x5 cm) vymažeme kokosovým olejem a vysypeme strouhaným kokosem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 25-30 minut.




Dobrou chuť :-)

21 komentářů:

  1. Ahojky, prosím Tě, ten květák se nevaří?

    OdpovědětVymazat
  2. Znám pečení s cuketou, ale s květákem to zní také zajímavě :) krásné fotky :) T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Z cukety peču taky moc ráda, pak jsou ty moučníky takové hezky vláčné, stejně jako z květáku :-) Pekla jsem už i fazolové brownies, experimentovat se dá se vším.

      Vymazat
  3. No tak to je další boží recept, který od tebe musím vyzkoušet - asi ho upeču ještě dneska (mimochodem, velké úspěchy sklízím s pečenými batáty a riccotou s petrželkou a buráky! :) ). Jen mě napadlo, co myslíš, kdybych místo mléka dala kefír? Mám tu jedno, které by potřebovalo zpracovat. Jen si říkám, že tyhle kysaná mléka jsou hustá, tak aby to pak místo vláčné nebo hutné... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Pečené batáty jsou výborné, viď? Taky jsem si je oblíbila. S tím kefírem nevím, on má přece jenom trošku nakyslou chuť a to by nemuselo dělat dobrotu. Ale záleží to na tobě, konzistenci to rozhodně neublíží :-)

      Vymazat
    2. Tak to dám raději mléko. Chtěla jsem se právě poradit. Děkuji. :) Jako pečené batáty jsou naprosto boží! Jednoduchý jak facka a strašně dobrý! Každá návštěva, která je u nás měla, tak byla nadšená.:)

      Vymazat
  4. To je dokonalý nápad s tím květákem :) to by mě nikdy nenapadlo :D
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Brownies už jsem pekla mnoho a nejvíce miluju to z batátů ! Upéct ho z květáku by mě opravdu nikdy nenapadlo, ale vypadá moc dobře,tak snad ho co nejdřív vyzkouším :)

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já jsem zase nezkoušela ještě batátové brownies :-) Ale z květáku to někdy vyzkoušej, fakt je to moc dobré :-)

      Vymazat
  6. Ty jo, asi zítra vyzkouším... Dá se místo mouky použít rozmixovaný strouhaný kokos (vím, že to je něco jiného)? Zdá se mi zbytečně drahá v obchodu. Na kokosový olej mrknu, nějaký tip na e-shop? :-) Děkuji moc za super recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, tak to s tím kokosem nevím. Přece jenom kokos dost vsakuje tekutiny, takže by se brownies taky nemusely podařit :-( Ale chce to vyzkoušet. Já myslím, že by se moc drobily. Jinak pohanková mouka stojí ve zdravé výživě asi 20,- Kč :-) Kokosový olej kupuji buď v DM nebo taky ve zdravé výživě.

      Vymazat
  7. Mám doma uvařený květák, šlo by to i z něj, že by se to třeba peklo kratší dobu? :) Moc ráda bych to vyzkoušela, vypadá to božsky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by to šlo i z uvařeného květáku, ale jak píšete, chce to zkrátit dobu pečení :-)

      Vymazat
  8. Zlatíčka a kdybych použila brokolici místo květáku???

    OdpovědětVymazat
  9. Dnes jsem pekla - přidala jsem do těsta nasekanou bílou čokoládu a kokos. Po upečení jsem polila čokoládovou polevou a posypala zdobením. S manželem si oba mlaskáme, díky za inspiraci. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No teda, takové vylepšení jo? To je super, jsem ráda, že Vám chutnalo :-)

      Vymazat
  10. Bombastické brownies! Nikdo nepoznal, že je v nich květák, takže hlásím úspěch ;-) Použila jsem, pravda, jen půlku květáku, trochu víc mouky a místo banánu rozmixované datle... Akorát vláčný, nepůsobil nedopečeným dojmem, hodnotím na jedničku :-)))

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku