Pages

23. 1. 2016

Špaldový koláč s hruškami a tvarohem

Nedávno jsem si pořídila novou koláčovou formu a samozřejmě jsem ji musela hned vyzkoušet. Miluji spojení tvarohu a ovoce a proto jsem zvolila právě tuto kombinaci. Hrušky můžete nahradit například i jablky, záleží pouze na Vaší chuti. Do těsta přidejte špetku skořice a uvidíte, že si tento křehký koláč zamilujete.

Budeme potřebovat (forma o průměru 28 cm):

  • 250 g špaldové mouky (používám celozrnnou jemně mletou)
  • 500 g odtučněného tvarohu
  • 2 lžíce přepuštěného másla 
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • lžička skořice
  • 3 hrušky

Postup: Ve velké míse smícháme mouku, máslo, 30 g cukru, vejce, mléko, prášek do pečiva, špetku soli a skořici. Vypracujeme těsto a necháme ho odležet cca 30 minut v lednici. Mezitím si očistíme hrušky a nakrájíme je na tenké plátky. Formu lehce vymažeme máslem a prsty do ní vtlačíme těsto. Vytvarujeme okraje a dno těsta propícháme na několika místech vidličkou. Na dno formy navrstvíme tvaroh smíchaný s třtinovým cukrem (30 g) a vše poklademe hruškami. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 35-40 minut.


Dobrou chuť :-)

18 komentářů:

  1. Páni, zrovna jsem přemýšlela, že bych upekla něco s hruškama :) tak už vím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ten musím zkusit, vypadá naprosto mňamózně! :)
    - Šárka -

    OdpovědětVymazat
  3. Koláč vypadá moc hezky :) Já poslední týden jedu hrušky hlavně ve smoothies.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Smoothies si taky dělám, ale hruškové jsem zatím neměla, musím to napravit :-)

      Vymazat
    2. Musím potvrdit, že ve smoothie je hruška super!

      Vymazat
  4. Ten je boží, o víkendu ho prubnu! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ten vypadá nádherně :) ! Tvarohové koláče jsou prostě nejlepší :D !

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Vynikající! :) Použila jsem domácí tvaroh a o koláč už je rvačka :D

    OdpovědětVymazat
  7. Diky za inspiraci, i s malou obmenou za merunky a tresne je famozni ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak je v troubě.Pak dám vědět jak chutnal, vypadal velmi lákavě 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak co, jak to dopadlo, chutnal Vám koláč? Doufám, že ano :-)

      Vymazat
  9. Já jsem do tvarohu navíc přidala trochu vanilk. pudinkového prášku, abych měla jistotu, že opravdu ztuhne. Nevím, zda to bylo touto drobnou obměnou, ale těsto bylo dost suché. Na uvedené množství mouky bych se příště nebála přidat víc másla (nebo kokosového oleje) a část mouky nahradit mletými (vlašskými) ořechy ;-)

    OdpovědětVymazat