JAK TO VŠECHNO VZNIKLO
Všechno to začalo tím, že se Veronika zamilovala. Honza jí tehdy seznámil s raw food a probudil v ní zvědavost. Když ochutnala nepopsatelné dezerty připravené bez chemie, vaření a pečení, úplně jim propadla. Začala testovat, objevovat a vylepšovat. Přestala se ládovat klasickými sladkostmi a pozorovala na sobě úžasné změny. Postupně se zbavila, cukru, lepku, rafinovaných olejů a ztužených tuků. Získala spoustu nové energie a místo malých cílů se vrhla na jeden velký. Z manažerky marketingu v nadnárodní firmě se stala tvůrkyně raw dobrot. Uplynul rok a přivítala první hosty ve své cukrárně. Splnil se jí sen, protože se věnuje tomu, co má smyl a čemu věří.
O RAW FOOD
Jedná s o rostlinnou stravu připravenou z čistě přírodních surovin a zpracovanou maximálně do 42 °C. Hlavními surovinami jsou zejména zelenina, ovoce, ořechy, klíčky, semínka, luštěniny, mořské řasy a přírodní sladidla, koření a dochucovadla. Raw food můžete znát také pod pojmem vitariánství nebo živá strava. Takto připravovaná jídla jsou nejpřirozenější pro náš organismus, lépe se tráví a jsou nabitá vitamíny, enzymy, vlákninou a proteiny pro správný chod celého těla. V raw kuchyni si vystačíte s několika základními postupy. Patří mezi ně krájení, mixování, sušení, spiralizování, klíčení, odšťavňování a marinování.
RECEPTY
Jelikož se raw postupy od přípravy klasických pokrmů výrazně liší, jsou v knize krásně popsány jednotlivé fáze příprav. Navíc se na všechny základní techniky můžete podívat v praxi. Stačí navštívit stránky www.rawkucharka.cz a v sekci "video" si prohlédnout praktické ukázky jak na to. V receptech najdete možná i pár surovin, o kterých jste nikdy neslyšeli. Přemýšlíte, jak vyrobit kokosovou šlehačku nebo kde seženete naklíčenou pohanku? Už nemusíte. V knize se naučíte jak si tyto základní suroviny vyrobit jednoduše i doma. Moc se mi na knize líbí, že si u každého dezertu můžete přečíst i příběh, jak vznikal nebo co autorku k jeho přípravě inspirovalo. Samostatné recepty jsou rozděleny na 5 částí: dorty, cupcaky a malé dezerty, snídaně, zmrzliny a čokoláda. Maximum receptů je navíc přepočítáno na hrnky, lžíce a lžičky a proto nebudete muset nic zdlouhavě měřit a vážit.
JAK TO VIDÍM JÁ
Miluji originalitu, jednoduchost a krásu. Tahle kniha v sobě spojuje všechny tři věci. Je nádherná od začátku až do konce a jakmile ji jednou budete držet v ruce, už ji nebudete chtít nikdy pustit. Všechny ty úžasné fotografie ve Vás vyvolají chutě na něco hříšně dobrého a zároveň zdravého. Listovala jsem knihou a žasla jsem, kolik jednoduchých a originálních dezertů se dá vykouzlit za pomocí několika základních surovin. Rozhodně ji doporučuji všem, kteří se v kuchyni nebojí experimentovat a zkoušet něco nového. Jakmile si totiž jeden dezert vyzkoušíte sami připravit, budete chtít tvořit další a další.
KDE JI SEŽENU??
Pokud Vás kniha nadchla a chtěli byste ji mít ve své sbírce, není nic jednoduššího, než si ji objednat. Stačí navštívit stránky www.rawkucharka.cz a za chvilku už si v ní budete moci listovat stejně jako já.
A protože jsem chtěla, abyste si některý z raw dezertů připravili i doma, vybrala jsem pro Vás z knihy recept na úžasný LÍSKOOŘÍŠKOVÝ KRÉM a osobně jsem ho otestovala. A výsledek? Posuďte sami :-)
Ahoj, mohu se zeptat, jestli Veronika používá cukr?
OdpovědětVymazatCukr jsem v knize nikde nenašla. V receptech používá pouze sirup z agáve :-)
Vymazat