Marokánky

Marokánky nemusíte připravovat jen na Vánoce, ale i kdykoliv během roku. Jsou to typické placičky, do kterých se přidává kandované ovoce, rozinky a oříšky. Ve všech klasických receptech na marokánky je ale spousta cukru a proto jsem se rozhodla připravit je zdravěji. Pusťte se do nich taky a uvidíte, že si je zamilujete.

Budeme potřebovat (na cca 10 větších placiček):

  • 400 ml rostlinného mléka
  • 100 g pohankové mouky
  • 3 lžíce bezlepkových ovesných vloček
  • 150 g sušených švestek
  • 50 g sušených datlí
  • 100 g nesolených arašídů
  • 50 g lískových ořechů
  • 4 lžíce kokosového oleje (v tuhém stavu)
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce kakaa
  • stévie (dle chuti)

Postup: Mléko vlijeme do hrnce, přidáme 2 lžíce kokosového oleje a necháme mírně ohřívat, dokud se kokosový olej nerozpustí (nevaříme)! Jakmile se olej rozpustí, přidáme stévii a pohankovou mouku. Mouku s mlékem pořádně promícháme tak, aby nám vznikla hladká kašička. Do připravené směsi vmícháme nahrubo nasekané arašídy a lískové ořechy a na malé kousky nakrájené švestky a datle. Opět vše pořádně promícháme. Nakonec do směsi přidáme 3 lžíce ovesných vloček a dvě lžíce arašídového másla. Měla by nám vzniknout tužší hmota, se kterou se nám bude dobře pracovat. Těsto nabereme lžící a klademe ho na plech vyložený pečícím papírem. Nakonec ho uhladíme a vytvoříme placičku. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 30 minut. Po upečení necháme placičky vychladnout a ztuhnout. Nakonec je polijeme domácí čokoládovou polevou, kterou si vyrobíme rozpuštěním 2 lžic kokosového oleje, kakaa a stévie. Marokánky šoupneme na chvilku do mrazničky, necháme zatuhnout polevu a máme hotovo.

Dobrou chuť :-) 

14 komentářů:

  1. Mňam, já je miluju, ale vždy jsem příliš lenivá na to, si je doma udělat, ale tak možná bych se přeci jen do toho už někdy mohla dát :) A máš to opět krásně nafocené :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se k tomu "dokopávala" dlouho :-D Ale nakonec jsem ráda, že jsem se do nich pustila, byly fakt výborné :-) A moc děkuji!!

      Vymazat
  2. Jo, už to vidím... splácám je a pak je sama zbodnu :) Marokánky miluju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na tom stejně .. nejdřív to upeču a pak to sama všechno sním :-D Marokánky jsou taky mé oblíbené :-)

      Vymazat
  3. Prosim vas kolko to ma asi trvanlivost a ako to skladovat?dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je nesníte hned, tak Vám vydrží třeba i měsíc :-) Hlavně je skladujte v chladu (lednice, balkon ..)

      Vymazat
  4. Tak, došlo na činy :) kolik dáváte té stevie? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záměrně píšu podle chuti, protože ne každému stévie vyhovuje. Někdo má rád spíš sladší cukroví a někdo méně. Prostě to musíte ochutnat. Já si kupuji sypkou stévii v DM a dávám cca 1/2 lžičky do celé dávky :-)

      Vymazat
  5. Upečeno. Verdikt: vynikající! A k tomu zdravé a navíc mohu nabídnout i veganům! Rozhodně nepeču naposled! Moc díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že Vám marokánky chutnaly!! :-)

      Vymazat
  6. Chcela by som sa spytat ci by to vsetko fungovalo bez arasidov, orechov a arasidoveho masla .
    Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že ano. Bohužel jsem to bez ořechů ještě nezkoušela, ale snad by to nemělo vadit :-) V tom případě bych doporučovala přidat třeba více sušeného ovoce, klidně můžou být i meruňky apod. :-)

      Vymazat

 

Cooking with Šůša

Cooking with Šůša

mytaste.cz

myTaste.cz

Čtenáři