Pohankové sušenky s karobem

Jelikož se snažím ve svém jídle omezovat cukr, musím přemýšlet i nad tím, čím při pečení nahradit jeho sladkou chuť. Nedávno jsem ve zdravé výživě objevila karob a doslova jsem si ho zamilovala. Karob je podobný kakau, ovšem obsah tuků a jeho kalorická hodnota je podstatně menší. Je přirozeně sladký a proto už nemusíte při pečení přidávat žádný cukr. Tyhle sušenky jsou navíc bezlepkové, protože jsem použila svou oblíbenou pohankovou mouku. Mlsat tedy můžete bez výčitek a zároveň zdravě.

Budeme potřebovat (na 2 menší plechy): 

  • 130 g pohankové mouky
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rostlinného mléka 
  • 2 lžíce karobu
  • 50 g kvalitní hořké čokolády
  • citronová kůra
  • špetka soli

Postup: Do mísy vlijeme rozpuštěné máslo, přidáme karob, špetku soli a za stálého míchání přisypáváme pohankovou mouku. Přidáme mléko a citronovou kůru. Nakonec vmícháme na jemno nasekanou hořkou čokoládu a vše znovu promícháme. Těsto by se Vám nemělo lepit na ruce a zároveň by nemělo být moc suché. Těsto vyválíme na placku a vykrajovátkem vytvoříme požadovaný tvar. Sušenky klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 15 minut.



Dobrou chuť :-) 

8 komentářů:

  1. vyzerajú veľmi, veľmi dobre! ukladám do záložiek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ohoho, jak už jsem psala na Instagramu, vypadají prostě..no, k nakousnutí! :) Hned bych si dala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) K nakousnutí rozhodně jsou a taky jsou moc dobré :-)

      Vymazat
  3. Přímo ukázkové :) Já tyhle zdravé chuťovky miluji, v létě jsem si chodila podobné kupovat na farmářské trhy. Je to mňamka!

    Debi z blogu DebiElova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Taky si sušenky občas koupím, ale domácí jsou prostě domácí :-)

      Vymazat
  4. Dneska jsem se do nich pustila: použila jsrm bio čokoládové pecičky z Bio nebio, máslo máme od dr. Halíře. Nevím, co bylo špatně, ale těsto bylo hrozně mokré, i když jsem přidala asi 3 lžíce mouky. Vyvalovat jsem musela mezi dvěma pečícími papíry, vůbec to nedrželo tvar... takže kytičky jsou poněkud nepravidelné...

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku